Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det ökade coronavabbandet slår hårt mot kvinnors ekonomi

På grund av coronapandemin har antalet vab-dagar skjutit i höjden. Jämfört med förra året ökade antalet vabansökningar första veckan i september med 66 procent. Eftersom en majoritet av både föräldrapenningen och vab-dagar tas ut av kvinnor riskerar detta att påverka kvinnors ekonomi mycket negativt, skriver Shoka Åkerman, sparekonom på SPP.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Coronapandemins ekonomiska effekter har analyserats flitigt i diverse medier och runt fikaborden, men det finns en ekonomisk fråga som många glömt att lyfta. I sviterna av pandemin har antalet ansökningar om vård av barn ökat kraftigt, vilket riskerar leda till förödande ekonomiska konsekvenser – framförallt för kvinnor.

Under den första veckan i september ökade antalet ansökningar om tillfällig föräldrapenning för vård av barn (vab) hos Försäkringskassan med drygt 70 procent jämfört med veckan innan. På några dagar hade över 124 000 ansökningar skickats in. Jämfört med samma period förra året är ökningen hela 66 procent.

Riskerar att minska ytterligare

År 2019 togs 70 procent av föräldrapenningen och 60 procent av alla vab-dagar ut av kvinnor, detta enligt statistik från Försäkringskassan. Det får ett enormt utfall på kvinnors framtida ekonomi. Under föregående år kunde du som kvinna räkna med att få ut endast 70 av männens totala pension, och ynka 50 procent av männens tjänstepension. Inräknat årets rekordartade ökning av antal vabdagar riskerar siffrorna att minska ytterligare.

Som vabbande förälder kan du räkna med att få ut cirka 80 procent av din ordinarie lön i ersättning. Det märks ofta av när lönen trillar in på kontot i slutet av månaden, men vad de flesta inte tänker på är att även avsättningen till den allmänna pensionen och tjänstepensionen minskar. Ett fåtal dagar hemma handlar ofta inte om några stora summor på kort sikt, men längre fram kan det märkas ordentligt i plånboken.

Sämre karriärsutveckling

Förutom att du går miste om den summa som inte avsätts till pensionen går du även miste om den ränta-på-ränta effekt som pengarna kunnat ha om de legat placerade på börsen under en längre tid.

Mycket tyder även på att frånvaro från arbetsmarknaden, exempelvis vid vård av sjukt barn, kan leda till en sämre karriärs- och löneutveckling. Enligt en rapport från fackförbundet SACO från 2017 ledde 100 dagars frånvaro med tillfällig föräldrapenning under den studerade tioårsperioden till att deltagarens chans att få ett chefsjobb minskade med cirka 30 procent.

Dela lika

Med allt detta sagt finns det flera enkla sätt att undvika en ekonomisk baksmälla från att ha varit hemma och vårdat sjuka barn. Det enklaste tipset, för er som har möjlighet, är att ha som målsättning att dela lika på antalet vab-dagar.

För er som inte har möjlighet att dela lika på vabbandet rekommenderar jag att ni först och främst antecknar hur många extra vab-dagar som tas ut över en längre tid – en eller sex månader brukar vara en rimlig period. Utifrån detta kan ni tillsammans räkna ut vilket inkomst- och pensionsbortfall som behöver kompenseras.

Ett investeringssparkonto (ISK) i ditt namn är ett annat alternativ för ”kompensationssparande” som också ingår i en bodelning vid skilsmässa och i ett dödsbo vid dödsfall om ni är gifta

Gällande kompensation kan en kapitalförsäkring i ditt namn vara ett alternativ. Är ni gifta ingår den i en bodelning vid skilsmässa – vilket inte gäller för allmän pension och tjänstepension. Om syftet inte ska vara att dela lika på tillgångarna vid en eventuell skilsmässa, utan att vissa tillgångar enbart ska tillfalla en part, krävs ett äktenskapsförord. Om ni är sambos är kapitalförsäkringen enbart din om den tecknats i ditt namn, även om ni går skilda vägar. Vid dödsfall tillfaller kapitalet normalt den som står som förmånstagare.

Ett investeringssparkonto (ISK) i ditt namn är ett annat alternativ för ”kompensationssparande” som också ingår i en bodelning vid skilsmässa och i ett dödsbo vid dödsfall om ni är gifta. Är ni sambos är sparandet ditt om ni går skilda vägar och vid dödsfall delas endast bostad och bohag.

Oavsett val av kompensationsform är det viktigaste att ni som par sätter er in i de ekonomiska konsekvenserna av att en partner är hemma mer med barnen, och fattar medvetna beslut därefter.

Shoka Åkerman, sparekonom