Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är inte kommunens uppgift att driva arenor

DEBATT: Frågan är inte om det ska arrangeras evenemang eller om det ska finnas arenor utan vem som ska bygga och driva dem. Kommunens uppgift är inte att driva arenor och evenemangsverksamhet, utan ge alla en god skola, vård och omsorg, skriver Jens Adamik (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik / Göteborgs arenor, 26/3, 2/4
Det är förståeligt att Got Events styrelse inte vill bedöma sina insatser efter vinster eller förluster, med tanke på deras förlusttyngda historia. Ett företag som inte får ekonomin att gå ihop har inget existensberättigande.
Got Event försöker rättfärdiga sitt existensberättigande med att turisteffekterna genererar stora inkomster till Göteborg. Got Event försöker med dessa siffror blanda ihop äpplen och päron och sprida desinformation. Det är skillnad på kommunens pengar och vinster som uppkommer i privata företag. Att hotell och restauranger genererar vinster ger inte mer skattepengar till kommunen.


Andra uppgifter
Frågan är inte om det ska arrangeras evenemang eller om det ska finnas arenor utan frågan är vem som ska bygga och driva dem. Kommunens uppgift är inte att driva arenor och eventverksamhet utan att ge alla en god skola, vård och omsorg. Eventverksamhet kan vi överlåta åt privata entreprenörer att sköta.
Jag är övertygad om att det går att bygga och driva arenor med vinst i Göteborg, men då måste kommunen sluta konkurrera ut alla privata initiativ.


Ska ge förutsättningar
Göteborg ska i stället vara en möjliggörare och ge goda förutsättningar för privata aktörer att verka i staden. Prioritet Serneke Arena visar att genom att bygga arenor med olika verksamheter som berikar varandra går det att få ekonomi i arenor. Dessa arenaprojekt är dyra och riskfyllda och inget vi ska riskera medborgarnas pengar på.
Det går att bygga och driva arenor i Göteborg men inte i regi av Got Event och Göteborgs kommun. Göteborg måste fokusera på sin kärnverksamhet och ge privata entreprenörer chansen att driva arenor och arrangera evenemang.


Jens Adamik (L)
ledamot SDN Lundby