Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Han försöker, med alldeles för generösa medel, ta kontroll över situationen. Och han ges möjligheten. Han får sitta i soffan med Jenny Strömstedt och svara på frågor om sitt misstag, sina motiv och förkasta en industri han bara så sent som igår valde att stötta, skriver debattören. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Han försöker, med alldeles för generösa medel, ta kontroll över situationen. Och han ges möjligheten. Han får sitta i soffan med Jenny Strömstedt och svara på frågor om sitt misstag, sina motiv och förkasta en industri han bara så sent som igår valde att stötta, skriver debattören. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Det är inte dig själv du har skadat Paolo, det är kvinnan du köpte

Det var inte ett självskadebeteende som drev Paolo Roberto att köpa sex. Det är inte Paolo Roberto som skadas i beslutet att köpa sex, utan kvinnan han betalat pengar till. Och nu har han fått en plattform där han får chans att ge sin version och be om ursäkt. Och vi kommer att glömma och han kommer att få chanser igen, kanske att skriva en bok, skriver Josephine Örtenfeldt, gymnasieelev.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Definitionen för vad som räknas som ett självskadebeteende är att upprepade gånger utsätta sig själv för självskada. Självförvållad skada. Det är inte Paolo Roberto som skadas i beslutet att köpa sex. Det är kvinnan han betalat pengar till. Kvinnan som av honom, sig själv och av samhället förminskats till ett objekt. Men i Paolo Robertos så kallade ”ursäkt” handlar det inte om kvinnan eller industrin som han, genom att betala för sex, stöttar. En industri som utnyttjar och exploaterar kvinnor som redan befinner sig i utsatta situationer.

Nej, Paolo Roberto fokuserar på sig själv och sitt så kallade självskadebeteende. Han tycker synd om sig själv och ber oss att dela det med honom. För visst är det synd om honom? Han som när han är som lyckligast i livet alltid lyckas sparka undan benen på sig själv. Synd. Paolo Roberto är inte ledsen för att han köpte sex, förminskade en kvinna till ett objekt, ett hål, utan för att han åkte fast.

Försöker ta kontroll

Han försöker, med alldeles för generösa medel, ta kontroll över situationen. Och han ges möjligheten. Han får sitta i soffan med Jenny Strömstedt och svara på frågor om sitt misstag, sina motiv och förkasta en industri han bara så sent som igår valde att stötta. Huruvida Paolo Roberto köpt sex förut är inte väsentligt. Han själv säger att han inte gjort det. Samtidigt vet vi alla hur det fungerar och hur statistiken för sexbrott ser ut.

För vem skulle någonsin erkänna mer än vad man anklagats för?

Paolo Roberto har blivit ertappad, tagen och anklagad för brott men bjuds in i TV4 soffa. Han har blivit fråntagen sina åtaganden på kanalen och nu, alldeles nyss, dessutom fått sparken. Men innan det fick han chansen att försvara sig själv och till en viss grad rädda sig själv. Visst kommer Paolo Roberto att få det svårt ett tag över men eftersom han vet vad som gjorde, förkastade det och bad om ursäkt så kommer vi snart att glömma. Han kommer att få sina chanser igen. Kanske skriva en bok om sitt ”självskadebeteende” om några år, hur han tog sig ur det och tog sig upp igen.

Visst kommer Paolo Roberto att få det svårt ett tag över men eftersom han vet vad som gjorde, förkastade det och bad om ursäkt så kommer vi snart att glömma.

Paolo Roberto är inte dömd av det svenska folket för han har redan fått be om ursäkt. Samtidigt har vi Cissi Wallin som anklagades för förtal då hon yttrat sig om sitt övergrepp genom att gå ut med namn på den hon anklagade. Cissi Wallin vars dokumentär på SVT ställdes in redan innan det att hon dömts. För förtal. Inte för att bli påkommen med att ha begått ett sexbrott, utan därför att hon själv berättat om det brott hon utsatts för.

Den stora domen är inte den rättsliga, inte i kulturvärlden. Du är inte dödsdömd bara därför att du blivit dömd för brott. Det som slår spiken i kistan är när du inte får en chans att försvara dig, inte ges en plattform på vilken du kan ursäkta dina handlingar och verka ångerfull. Det spelar ingen roll vad du är dömd för när det handlar om en kvinna från en av Europas fattigaste länder. Det är när du är och petar på någon som faktiskt ”betyder något” som du råkar illa ut, speciellt om du är kvinna. Då är du redan dömd. Inte rättsligt men av folket, av kulturvärlden. Ingen vill anställa någon som pratar. Det gör man inte.

Kommer inte att dömas

Därför är de okända kvinnorna från Europas fattiga länder som tvingats in i ett liv färgat av våld så himla bra. De kommer inte prata, för de har inget att förlora. Därför kommer Paolo Roberto inte att dömas, inte av det svenska folket. Vi har redan ursäktat honom. Det jobbigaste är över innan det ens börjat.

Tänk på det när ni tittar på Paolo Robertos försvarstal idag och tänk på hur vi kommer reagera. Tänk på att han borde få sona för sitt brott precis som kvinnorna i sexindustrin får sona varje dag. Sona för synder de inte ens begått utan som sådana som Paolo Roberto tvingar dem att sona. Paolo Roberto har redan sonat. Nu väntar vi med spänning på hans bok.

Josephine Örtenfelt