Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sedan högerstyret tog över makten i Göteborg har skolan drabbats av en rad nedskärningar. De säger att de vill satsa på skolan, men det är inte den verklighet som elever och lärare möter ute på skolorna. Skolorna har större problem än vad de ansvariga vill inse, skriver debattören. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Sedan högerstyret tog över makten i Göteborg har skolan drabbats av en rad nedskärningar. De säger att de vill satsa på skolan, men det är inte den verklighet som elever och lärare möter ute på skolorna. Skolorna har större problem än vad de ansvariga vill inse, skriver debattören. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Det är högern som är ansvarig för skolvalskaoset

Högerstyret har sedan de tog över makten skurit ned gång på gång på skolan. Nu ser vi konsekvenserna och en av dem är kaoset med skolplaceringarna. Nu måste vi agera för att lösa problemen, skriver Jenny Broman (V), kommunalråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sedan högerstyret tog över makten i Göteborg har skolan drabbats av en rad nedskärningar. De säger att de vill satsa på skolan, men det är inte den verklighet som elever och lärare möter ute på skolorna. Skolorna har större problem än vad de ansvariga vill inse.

Helt oacceptabelt

Det finns flera anledningar till att skolplaceringarna blivit orimliga. En del handlar om att det inte byggts tillräckligt med skolor. Det behövs fler skolor och fler klasser i vissa delar av kommunen, skolplatserna har helt enkelt inte räckt till. Men det nuvarande kaoset med skolplaceringarna är också en av konsekvenserna av högerstyrets nedskärningspolitik. Alla elever har rätt att bli erbjuden att gå i en skola nära hemmet, men i år har de blivit erbjudna skolor som ligger uppemot en timmes resväg bort. Detta trots att det i flera fall funnits möjlighet att starta fler klasser på en skola i närheten. Det är helt oacceptabelt.

En annan anledning är det så kallade aktiva skolvalet. Det innebär att föräldrar nu uppmanas att välja skola till sina barn. Det har förstärkt de negativa effekterna av det fria skolvalet och försvårat för många elever att få gå i den närmaste skolan. Genom att allt fler väljer skola blir systemet mer osäkert och föräldrar kan inte längre räkna med att sitt barn ska få gå i den skolan som ligger närmast som det var tidigare.

Fler högutbildade föräldrar

Att flera skolor har ont om pengar beror också på friskolesystemet. Det innebär nämligen att det inte går att satsa extra pengar på de skolorna med störst behov, utan lika mycket pengar måste gå till friskolorna. Detta är ett stort problem då elever som går i friskolor har mer högutbildade föräldrar än elever i kommunala skolor. Dessutom har friskolor en lägre andel nyanlända elever.

I dag den 3 juni ska vi besluta om hur mycket mer pengar skolorna i Göteborg ska få. Högerstyret föreslår att skolorna ska få 220 miljoner extra. Det låter som mycket pengar, men tyvärr krävs det mer för att lösa problemen på riktigt. Särskilt då de tidigare gjort omfattande nedskärningarna. Vi rödgrönrosa föreslår därför 300 miljoner extra och är även beredda att göra de åtgärder som krävs för att förbättra situationen. Förhoppningsvis inser en majoritet att det är dags att ge skolorna de resurser som behövs.

Jenny Broman (V) kommunalråd i opposition