Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Saida Hussein (S) och Emma Rosengren (S).

Det är fel att misstänkliggöra de mest utsatta

Förra veckan beslutade kommunstyrelsen att införa kontrollanter för att stoppa fusk med försörjningsstöd. Pilotprojekt blir Angered och Majorna-Linné. För oss är detta en väldigt borgerlig människosyn när man tillsätter extra kontroll av de mest utsatta. Är det verkligen ett kallt och kontrollerande samhälle vi vill ha? skriver bland andra Saida Hussein (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vill vi ha ett kallt samhälle med tusentals väktare, tusentals kameror som övervakar och myndigheter som kontrollerar folk och som utgår ifrån att man är oärlig?

Eller vill vi ha ett samhälle med medkänsla och medmänsklighet, där vi utgår från att de flesta faktiskt är bra och ärliga människor som gör sitt bästa utifrån sina förutsättningar?

Vill vi verkligen ha ett samhälle där vi utgår ifrån att alla ensamkommande är kriminella, där vi utgår ifrån att alla socialbidragstagare fuskar och där vi kör iväg tiggare från våra gator?

Vill vi ha ett sådant kallt samhälle?

Grundläggande människosyn

Vi måste förstå att det bland annat är utförsäkringar och psykisk ohälsa som gör att människor fastnar i bidrag. Det handlar om grundläggande människosyn. Det handlar om solidaritet.

Detta kan ses som ett misstroende mot socialsekreterarnas sätt att arbeta i dag.

Det har blåst kalla högervindar ett tag, och det är lätt att vända kappan efter vinden och svepas med. Rasismen har normaliserats och retoriken hårdnat. Det är då vi måste stanna upp och reflektera. Vart är vi på väg?

Detta kan ses som ett misstroende mot socialsekreterarnas sätt att arbeta i dag.

Har vi inte hamnat lite långt höger?

Det är dags att hålla fast vid vår socialdemokratiska ideologi och våra grundläggande värderingar. Dags att använda en retorik som folk känner igen och som speglar vår ideologi. Det är dags att lyssna på och prata till kvinnorna. Vi har en feministisk regering.

Olika förutsättningar

Vi måste fortsätta satsa på jämlik skola, satsa på ungdomar, vi behöver satsa på allas rätt till jobb.

Vi måste förstå att ungdomar i förorten inte har samma förutsättningar som ungdomar i stan. Heter du Abdi så har du inte lika lätt att få jobb som Johan. Det finns forskning som visar på det.

Vi måste jobba mot den ökade rasismen i samhället.

Vi måste också inse vad länder runt om i världen redan insett. Sverige är ett av världens bästa länder att bo i.

Saida Hussein (S)

ersättare i kommunfullmäktige och ordförande Biskopsgårdens Socialdemokratiska förening

Emma Rosengren (S)

sekreterare Biskopsgårdens Socialdemokratiska Förening