Att påstå att dessa äldre skall ha palliativ vård i samband med en akut virussjukdom är ett hån mot dem och alla de anhöriga som aktivt deltager och engagerar sig i sina käras vistelse på ett boende. Och mot personalen som vårdar dem och gör berömvärda insatser, skriver debattören.
Att påstå att dessa äldre skall ha palliativ vård i samband med en akut virussjukdom är ett hån mot dem och alla de anhöriga som aktivt deltager och engagerar sig i sina käras vistelse på ett boende. Och mot personalen som vårdar dem och gör berömvärda insatser, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl

Det är inte jag som skapar oron hos äldre

Så utmärkt att SU och Stadsdelen Centrum i Göteborg har gjort rätt, det vill säga levererat adekvat behandling för Covid-19 sjuka på boendet där de befinner sig. Men tyvärr ser det inte ut så i större delen av Sverige. Det finns däremot otroligt många vittnesmål om att Covid-19-sjuka bara fått palliativ vård, skriver Marianne Melkersson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

21/8 Missvisande att äldre covid-patienter inte fått vård

20/8 Stort fiasko att de äldre inte fick sjukhusvård

Det som är oerhört stötande är att Socialstyrelsen gick ut med rekommendationer om palliativ vård, i huvudsak med morfinpreparat, till dem som drabbats av Covid-19 på särskilda boenden. Som om alla dessa äldre befinner sig i livets omedelbara slutskede. Av dem som har en demensdiagnos lever många minst fem år på boendet.

I mitt engagemang i föreningen ”Gott ledarskap i demensvården” har jag haft kontakt med många fantastiska demensboenden där personalen aktiverar dem som bor där med väl planerad personcentrerad vård. De gör till exempel utflykter lokalt och reser på sommarläger vid havet. Att påstå att dessa äldre skall ha palliativ vård i samband med en akut virussjukdom är ett hån mot dem och alla de anhöriga som aktivt deltager och engagerar sig i sina käras vistelse på ett boende. Och mot personalen som vårdar dem och gör berömvärda insatser.

ANNONS

Inte kan erbjuda syrgas

Jag har i en tidigare artikel (SvD 4/8) beskrivit att Ädelreformen 1992 medförde minskade medicinska resurser för de allra äldsta. Detta har lett till att de flesta särskilda boenden inte har möjlighet att erbjuda bland annat syrgas, som har visat sig vara centralt för många för att tillfriskna från Covid-19. Att få vården där de bor är givetvis det bästa, men nu krävs istället sjukhusvård inom de flesta kommuner för att få denna enkla åtgärd insatt.

På sikt måste den medicinska strukturen förstärkas inom äldrevården. Det är mitt budskap. I inlägget uttrycks oro för att min artikel kan oroa äldre. Min utgångspunkt för att engagera mig är just den stora oro för framtiden som finns bland de äldre idag. Detta är ingenting som jag skapar.

Marianne Melkersson, geriatriker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS