Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Högström, liberal debattör och Gert Gelotte, liberal debattör och frilansjournalist.
Anders Högström, liberal debattör och Gert Gelotte, liberal debattör och frilansjournalist.

Desperat utspel av Demokraterna

Gå inte på retoriken från Martin Wannholt och Demokraterna om att de kan stoppa Västlänken. Att försöka häva avtalet om Västsvenska paketet är både slarvigt och ogenomtänkt, skriver Anders Högström och Gert Gelotte.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Västlänken, 30/5

Martin Wannholt och Demokraterna tycks har förstått vårt budskap på GP Debatt i förra veckan: Enbart Västlänken kan inte stoppas. Istället gör Wannholt ett närmast desperat försök att komma åt Västlänken via Västsvenska paketet, där även Hisingsbron, Marieholmstunneln med mera ingår.

I en debattartikel i GP (30 maj) skriver Martin Wannholt att han lämnat in ett yrkande i kommunstyrelsen om att Göteborgs stad ska häva avtalet om Västsvenska paketet med hänvisning till att Trafikverket inte kan leverera vad som utlovats.

Grundligt granskad

Martin Wannholt räknar upp fyra miljöområden som han anser strider mot beslutsunderlagen. Wannholt låtsas alltså inte om att Västlänken, efter att ha genomgått regeringens granskning, länsstyrelsens och kommunens granskningar, nu under två års tid granskats av våra miljödomstolar, mark- och miljödomstolen och miljööverdomstolen.

För ett par veckor sedan kom den slutliga domen. Alla överklaganden avvisas (utom ett om buller från Trafikverket) och bygget kan omgående startas. Så skedde också samma dag som Martin Wannholts debattartikel publicerades.

Regering och riksdag har sagt sitt. Den långa projekterings- och tillståndsprocessen är till ända. Bygget av Västlänken har startat.

Utan avtal ingen finansiering

Men inte bara det. När Martin Wannholt yrkar på att avtalet om Västsvenska paketet ska hävas av Göteborgs stad betyder det också att han vill stoppa de pågående byggena av bland annat Marieholmstunneln och Hisingsbron. Hävs avtalet om Västsvenska paketet finns inte längre någon finansiering. Kapitalförstöringen blir enorm.

Detta är slarvigt och ogenomtänkt. Hur ska Wannholt få med sig fullmäktige i Göteborg på sitt yrkande? Om det utopiskt skulle gå, med vilken laglig rätt skulle avtalet kunna hävas när tolkningen av miljöpåverkan redan bedömts av våra miljödomstolar? Skulle staten stoppa sitt eget viktiga och statliga projekt?

Bara röstfiske

Nej, det här utspelet görs bara för att försöka förmå motståndare till Västlänken att rösta på Demokraterna som lovar att stoppa Västlänken. Det lilla uppstickarpartiet har bara denna enda fråga som kan lyfta dem in i kommunfullmäktige. Den enda fråga som eventuellt kan ge Martin Wannholt ytterligare fyra år som kommunalråd.

Gå inte på den här retoriken! Västsvenska paketet med Västlänken kommer inte att stoppas. Rösta istället på det parti du bedömer ha den bästa politiken för välfärden, mot bostadsbristen, för utbyggd kollektivtrafik, för näringslivet, för Göteborgs framtid. Det är det enda som kommer att betyda något.

Anders Högström

liberal debattör

Gert Gelotte

liberal debattör och frilansjournalist