Replik
Fjärrvärmen , 29/11
Göteborg växer så det knakar. Och när 150 000 nya göteborgare ska bo och arbeta i staden krävs en robust, säker och kostnadseffektiv infrastruktur. Vårt fjärrvärmesystem är en central del av denna infrastruktur. Precis som Rikard Ljunggren och Kenny Fredman skriver har Göteborg ett av världens bäst utvecklade fjärrvärmenät – ett nät som i hög grad använder återvunnen värme som bränsle.
Om Europas länder använde den värme som blir över från till exempel sopförbränning och industrier lika effektivt som vi gör i Göteborg skulle det samlade europeiska värmebehovet vara tillgodosett helt utan hjälp av kol eller olja. En svindlande tanke.
Miljardinvesteringar väntar
I Göteborg var vi tidigt ute med att bygga ut vårt fjärrvärmesystem, vilket gör att vi i dag delvis har ett äldre nät som är i behov av underhåll. Stadsutvecklingen kräver investeringar i storleksordningen 10-12 miljarder kronor i nya fjärrvärmenät och förnybar produktion av el och värme. Några exempel är utbyggnad av nät på båda sidor om älven; förbi Operan respektive Lindholmen/Frihamnen. Detta samtidigt som vi senast år 2030 ska uppfylla målet om en fjärrvärme som endast består av återvunnen och förnybar energi. För att klara dessa utmaningar har vi de senaste åren bedrivit ett omfattande inre effektiviseringsarbete för att minska våra kostnader, vi har konsoliderat koncernen och vi har minskat vår belåning.
Vad gäller fjärrvärmen har vi de senaste åren höjt priserna med i genomsnitt 0,34 procent per år och 2019 års priser är till och med lägre än 2015.
Som ett kommunalt bolag, ägt av göteborgarna, har vi ett tydligt uppdrag att leverera en god avkastning som går tillbaka till staden och dess verksamheter (400 miljoner kronor 2017), samtidigt som vi håller låga och konkurrenskraftiga priser. Ett uppdrag som vi lyckas bra med.
Små prishöjningar
Vad gäller fjärrvärmen har vi de senaste åren höjt priserna med i genomsnitt 0,34 procent per år och 2019 års priser är till och med lägre än 2015. I jämförelse med landets övriga kommuner är 230 av dessa dyrare än oss och i jämförelse med storstäderna Stockholm och Malmö ligger vi betydligt lägre (Nils Holgersson-undersökningen). Att vi håller låga priser på både fjärrvärme och elnät är bra för våra kunder men stärker också konkurrenskraften för industrin vilket är en förutsättning för tillväxt i hela regionen.
Precis som Ljunggren och Fredman konstaterar är det viktigt att kunderna är välinformerade om hur prissättningen på fjärrvärme går till och vilka parametrar som ligger bakom. Därför värnar vi den så kallade Prisdialogen och vi har under mötena med våra kunder varit helt transparenta och följt den överenskomna processen i dialogen. Vad gäller våra lönsamhetskrav på fjärrvärmen som skribenterna lyfter är detta en fråga för våra ägare.
David Hellström
marknad- och försäljningsdirektör på Göteborg Energi
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.