Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns ett allmänintresse att veta om det finns ekonomiska eller andra särintressen som från kulisserna backar upp kampanjer som det Västsvenska Folkinitiativets. I dag vet de inte ens själva vilka som för över pengar då de uppmuntrar till anonyma bidrag, skriver debattörerna.

Demonstrationen mot Västlänken är folkets röst

Nej, varken Trump eller någon annan främmande makt finansierar vår kampanj mot Västlänken. Inte heller internationella bensinbolag. Kampanjen och vår verksamhet finansieras av göteborgare som är genuint oroliga för vad som händer med Göteborg, skriver Västsvenska Folkinitiativet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Västlänksmotståndet, 12/9

Vem finansierar kampanjen mot Västlänken? Vilka krafter ligger bakom Västsvenska Folkinitiativet? Frågorna är befogade efter förra helgens framgångsrika demonstration när cirka 12 000 göteborgare protesterade mot det största felbeslut som någonsin fattats i Göteborg. Därför vill vi tacka Marianne Carlström, Gert Gelotte, Anders Högström och Anders Nilsson som kräver svar på dessa frågor på GP Debatt. Här kommer svaren:

Låt oss först börja med att reda ut ett missförstånd. Nej, varken Trump eller någon annan främmande makt finansierar kampanjen. Inte heller internationella bensinbolag. Men tack för att ni spekulerar. Ett gott skratt förlänger som bekant livet.

Kampanjen kostade inte heller flera miljoner. Den kostade 719 000 kronor. Den summan täcker bland annat annonskampanjen (ni glömde GT i er uppräkning), tryck av diverse foldrar och affischer, teknik på Götaplatsen och ett tappert flygplan som kretsade över Göteborg under demonstrationen.

Finansieras av göteborgarna

Kampanjen och vår verksamhet finansieras av göteborgare. Antingen genom många små donationer eller några få stora. Dessutom säljer vi t-shirts, knappar, klisterdekaler och andra saker som vi kan komma på. 

Naturligtvis skulle vi heller aldrig klara oss utan de ideella och frivilliga insatser som våra medlemmar och andra göteborgare gör. Folk ställer upp för att de har en genuin oro för vad som händer med Göteborg. Vi behöver inga skattemedel för att tuta i folk vad de ska tycka.

Och så till nästa missförstånd. Nej, vi är inget politiskt parti. Inte heller någon politisk organisation. Västsvenska Folkinitiativet är en ideell, partipolitiskt obunden förening. Vi arbetar för ökad demokrati och bättre samspel mellan politiker och medborgare.

Våra medlemmar kan vara vänster, höger och mittemellan. Det som förenar oss är kärleken till Göteborg och att vi försöker ta reda på konsekvensen av politiska beslut. För vi vet att även politiker kan behöva en andra chans.

Tyck gärna att vi är jobbiga typer som lägger näsan i blöt. Men kalla oss inte odemokratiska. Åtminstone inte om ni vet vad yttrandefrihet är.

Arbetet mot Västlänken fortsätter. Vi lär återkomma till det. Fundera så länge på hur propagandan för Västlänken finansieras. Hur kan det komma sig att ni trots åtskilliga miljoner i skattemedel ännu inte har lyckats övertyga göteborgarna om nyttan med tågtunneln?

Men som sagt. Vi återkommer.

Bengt Nordfält Nilsson

ordförande Västsvenska Folkinitiativet

Caroline Thelning

vice ordförande Västsvenska Folkinitiativet