Om Penela inte ens har bemödat sig om att lyssna på de miljoner som intagit gatorna, borde han kanske lyssna åtminstone på presidenten han lovordar, mannen som skickade ut soldaterna för att skjuta mot obeväpnade demonstranter, skriver debattörerna.
Om Penela inte ens har bemödat sig om att lyssna på de miljoner som intagit gatorna, borde han kanske lyssna åtminstone på presidenten han lovordar, mannen som skickade ut soldaterna för att skjuta mot obeväpnade demonstranter, skriver debattörerna. Bild: Esteban Felix

Demonstranterna i Chile är inga barbariska ungar

I en debattartikel menar Jaime Penela att att protesterna i Chile är ett uttryck för barbarism och huliganism. Hur de två miljoner chilenare som gav sig ut på gatan i fredags skulle ha låtit sig luras av de, enligt Penela barbariska och våldsamma ungar från medelklassen, är en gåta, skriver bland andra skådespelaren Gloria Tapia.

ANNONS

Replik

Protesterna i Chile, 27/10.

Det är en häpnadsväckande beskrivning av resningen i Chile som Jaime Penela gör i sin debattartikel från den 27 oktober. Man kan bara konstatera att han blint följt de chilenska officiella mediernas rapportering, och trott på dem. Det är svårt annars att förstå hur han inte begriper orsaken till den pågående revolten som bara på fredag den 25 oktober samlade uppemot två miljoner människor på Chiles gator. Penela menar att protesterna är ett uttryck för barbarism och huliganism. Hur två miljoner chilenare skulle ha låtit sig luras av de, enligt Penela barbariska och våldsamma ungar från medelklassen, är en gåta.

ANNONS

Missar bakgrunden

Vi får inte veta i Penelas artikel att kollektivåkande är fyra gånger dyrare i Chile jämfört med Sverige, att varannan löntagare lever på minimilönen och pensionärerna lever på knappt 2 700 kronor. Vi får inte heller veta att av landets 17 miljoner invånare lever elva miljoner med stora skulder och fyra miljoner hamnat hos kronofogden. Inte heller att studenterna skuldsätter sig för gott hos banker och att Chile är ett av de åtta mest ojämlika länder i världen.

Vi får inte veta i Penelas artikel att kollektivåkande är fyra gånger dyrare i Chile jämfört med Sverige, att varannan löntagare lever på minimilönen och pensionärerna lever på knappt 2 700 kronor

Eftersom Penela verkar ha sett bara de officiella mediers rapportering har han säkert missat de många videobevis som finns på plundringar tillåtna och till och med beordrade av polis och militärer. Han måste ha missat rapporter från människorättsinstitutet INDH om att våldet från polisen och militärer resulterat i minst 20 döda, 3 000 gripna (300 av dem barn), runt 17 konstaterade fall av våldtäkter, 1 000 skadade och 300 med skottskador.

Missvisande bild

Penelas bild är inte bara ensidig, den är också missvisande. Varför såg sig Chiles president Sebastian Piñera nödgad att be om ursäkt? Varför sa Piñera ordagrant att han ångrar att han varit dålig på att lyssna till de rättmätiga krav som miljoner chilenare rest de senaste dagarna? Om Penela inte ens har bemödat sig om att lyssna på de miljoner som intagit gatorna, borde han kanske lyssna åtminstone på presidenten han lovordar, mannen som skickade ut soldaterna för att skjuta mot obeväpnade demonstranter.

ANNONS

Det handlar om en manöver för att politiskt överleva resningen

Piñera har lovat höja löner och pensioner, sänka parlamentarikernas höga löner (18 gånger minimilönen, i Sverige är motsvarande skillnad 3,5 gånger), han har sparkat sina ministrar och tagit in nya, allt under pressen från två miljoner människor på gatan som krävt hans avgång.

Men man ska inte göra sig några illusioner, det handlar om en manöver för att politiskt överleva resningen. Den ekonomiska modellen som ligger till grund för orättvisorna rör han inte en millimeter. Därför kommer revolten att fortsätta. Och säkert kommer de som Jaime Penela att fortsätta att beklaga sig över "de unga som gjort våldet till en livsstil".

Gloria Tapia, skådespelare

Carlos Torres, ordförande i Victor Jara Göteborg

Francisco Contreras, talesperson i Latinamerikagrupperna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS