Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Extremismen ska bekämpas. Demokratin ska vara öppen och tolerant, men inte till varje pris. Demokratin ska också sätta skarpa gränser. Därför daltar vi inte med extremism i Göteborg, skriver Anna Johansson (S) och Mattias Jonsson (S).

Demokratin ska vara tolerant – men inte till varje pris

Den organiserade brottsligheten har slagit hårt mot vår stad. Låt oss vara tydliga. De kriminella gängen ska knäckas, punkt, skriver Anna Johansson (S) och Mattias Jonsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik,

Kriminalpolitik, 24/5

Johnny Magnusson (M) och Tomas Tobé (M) skriver på GP debatt 24 maj att höstens val avgör vilken kriminalpolitisk väg som Sverige ska slå in på. Det stämmer. Ska vi utveckla eller avveckla den svenska modellen? Vi socialdemokrater ser allvarligt på att otryggheten ökade som ett resultat av ett Sverige som började gå isär. Efter många år av skattesänkningar har vi nu genomfört stora satsningar på välfärden och samtidigt tagit hårdare tag mot brottsligheten. För om vi ska minska brottsligheten krävs det att samhället både bekämpar brottslighetens orsaker och är hårdare mot brottsligheten i sig.

Vi socialdemokrater lanserar nu det största trygghetsprogrammet i modern tid

Socialdemokraterna har genomfört en historisk stor satsning på polisen; 7,1 miljarder kronor. Nu går vi vidare: Nya polishögskolor öppnas och det ska bli 10 000 fler polisanställda till 2024. Vi har minskat skjutningarna i landet genom bland annat minskad arbetslöshet, bättre samverkan och skärpta vapenlagar. Nu kan polisen ingripa så att både den kriminella och vapnet omgående tas bort från gatan.

Hårdare tag

Vi socialdemokrater lanserar nu det största trygghetsprogrammet i modern tid. Det innebär såväl stora satsningar på sjukvård och skola som hårdare tag mot brottslighet. För oss handlar trygghet nämligen inte om antingen eller – utan om både och. Alla som kan jobba ska jobba – så bygger vi såväl individen som samhället starkt.

När alla är med och bidrar till det gemensamma kan vi satsa på både mer personal i vården, fler lärare och fler poliser.

Gängen ska bort

Extremismen ska bekämpas. Demokratin ska vara öppen och tolerant, men inte till varje pris. Demokratin ska också sätta skarpa gränser. Därför daltar vi inte med extremism i Göteborg. Den organiserade brottsligheten har slagit hårt mot vår stad. Låt oss vara tydliga. De kriminella gängen ska knäckas, punkt. Skärpta straff, fler poliser och ett utökat avhopparstöd behövs för att stoppa knarkpengarna och nyrekryteringen. Ingen ska behöva vara rädd i sitt eget bostadsområde!

Vi tänker fortsätta vara tuffa mot brotten och brottens orsaker. Och vi gör det för att vi älskar Göteborg.

Anna Johansson (S)

Mattias Jonsson (S)

riksdagskandidater för Göteborg