Christofer Fjellner (M), Europaparlamentariker
Christofer Fjellner (M), Europaparlamentariker

Demokratin och rättsstaten i EU måste försvaras av alla

Det helt fel att reducera korruptionen i EU-länderna till en vänster-höger-fråga som S och L gör. På samma sätt som vi moderater upprepade gånger har fördömt utvecklingen i Ungern och Polen förväntar jag mig att mina svenska kollegor fördömer utvecklingen i länderna deras systerpartier styr, skriver Christofer Fjellner (M).

ANNONS
|

I dag håller Europaparlamentet debatt om rättsstatens principer i Rumänien. Som i flera andra europeiska länder är demokratin under attack. I vissa länder sitter auktoritära ledare redan vid makten, i många fler har ytterlighetspartier vunnit stöd. Den gemensamma nämnaren är inte partifärgen, utan motståndet mot det liberala samhället och de grundläggande värderingar som EU vilar på. Det finns frågor som är större än partipolitiken. Demokratins framtid är en sådan och när den hotas måste demokrater i hela Europa gemensamt stå upp för det som är rätt och riktigt oavsett varifrån hotet riktas.

Visst bryr vi oss

ANNONS

Under lång tid har socialdemokrater och liberaler anklagat oss moderater för att se mellan fingrarna när det gäller situationen i Ungern och regeringspartiet Fidesz, som vi delar partigrupp med i Europaparlamentet. Men jag har uppfattat att det mer handlar om att ta politiska poänger än om ett genuint sakpolitiskt engagemang. För det är helt enkelt inte sant att vi inte bryr oss.

Moderaterna har upprepade gånger kritiserat Fidesz och slagit fast att de inte hör hemma i EPP. Så sent som i september gav vi vårt stöd till att aktivera artikel 7 i EU:s grundfördrag, som innebär att Ungern i slutändan kan bli av sin rösträtt i rådet. Samma process inleddes med vårt stöd mot Polen tidigare i år.

De auktoritära tendenserna är inte unika för Polen och Ungern eller för högerregeringar överhuvudtaget. Det är en plåga i stora delar av Central- och Östeuropa.

Det är vårt ansvar, inte minst gentemot svenska medborgare, att garantera att lagstiftning som vi delar med andra länder och som har en direkt påverkan i Sverige faktiskt stiftas av länder som lever upp till grundläggande demokratins och rättsstatens principer. Men de auktoritära tendenserna är inte unika för Polen och Ungern eller för högerregeringar överhuvudtaget. Det är en plåga i stora delar av Central- och Östeuropa. I länder som Rumänien, Slovakien och på Malta går utvecklingen också åt fel håll under liberala och socialdemokratiska styren.

ANNONS

Alltid varit ett problem

I Rumänien har korruption har alltid varit ett problem. Men den liberala och socialdemokratiska regeringen försöker internalisera korruptionen i stället för att bekämpa den. Det socialdemokratiska partiet vill legalisera korruption för att skydda sin egen partiledare som är skyldig till just korruptionsbrott. När befolkningen gav sig ut på gatorna för att demonstrera har de blivit våldsamt bemötta – i augusti skadades 400 demonstranter. Senare den här veckan ska landet folkomrösta om att förbjuda homosexuella par att gifta sig.

Korruption finns oavsett partifärg

Med stor sannolikhet är detta inte den sista gången vi diskuterar den demokratiska situationen i medlemsländerna. I mars blev en journalist i Slovakien mördad när han undersökte kopplingarna mellan den socialdemokratiska regeringen och maffian. På Malta mördades 2017 en journalist, som granskade korruption i politiken och det styrande socialdemokratiska partiet, med en bilbomb. Gemensamt för dessa länder är att de styrs av socialdemokrater. I Rumänien ingår även liberaler i regeringen.

Trots det kommenteras utvecklingen i dessa länder inte har överhuvudtaget av Liberalerna. Socialdemokraterna motsatte sig till och med en debatt om Rumänien, vilket avslöjar att engagemanget för demokratin och rättsstaten kanske inte är så genuint, utan snarare förefaller villkorat av vem som styr. Det verkar mest om att vinna politiska poänger på hemmaplan och att misstänkliggöra oss moderater.

ANNONS

Ingen enkel fråga

Det är dock ingen enkel fråga hur utvecklingen i de här länderna ska hanteras. Hård retorik och sanktioner riskerar att få motsatt effekt och fjärma länderna från Europasamarbetet. Att låta saken bero är emellertid inte ett alternativ och därför vill Moderaterna undersöka möjligheterna att använda olika verktyg, däribland EU-budgeten och strukturfonderna, för att sätta press på medlemsstater som bryter mot regelverket. Men oavsett vilka metoder som vi tror är mest effektiva är det helt fel att reducera den till en vänster-höger-fråga.

På samma sätt som vi moderater upprepade gånger har fördömt utvecklingen i Ungern och Polen förväntar jag mig att mina svenska kollegor fördömer utvecklingen i länderna deras systerpartiet styr.

Polen, Ungern, Rumänien, Slovakien och Malta förenas i första hand av regeringar som föraktar rättsstaten. På samma sätt som vi moderater upprepade gånger har fördömt utvecklingen i Ungern och Polen förväntar jag mig att mina svenska kollegor fördömer utvecklingen i länderna deras systerpartiet styr. Annars är det uppenbart att Socialdemokraterna och Liberalerna håller sina tvivelaktiga systerpartier om ryggen och inte bryr sig om sakfrågan.

Att alla medlemsstater bekänner sig till grundläggande värderingar är en förutsättning för att EU ska fungera väl och med trovärdighet kunna ställa samma krav på länder i vår närhet. Enstaka länder, vare sig utanför eller inom unionen, ska inte tillåtas att söndra och utmana EU:s integritet. Men det kräver att alla demokratiska krafter i Europa samfällt försvarar EU:s institutioner och regelverk. Hoten mot rättsstaten kommer från alla håll och vi har ett gemensamt ansvar att sopa rent framför egen dörr. Det är viktigare än någonsin.

ANNONS

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS