Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zana Muhammad, förbundsordförande för Ibn Rushd Studieförbund och Ann-Sofie Hermansson (S).
Zana Muhammad, förbundsordförande för Ibn Rushd Studieförbund och Ann-Sofie Hermansson (S).

Demokratin hotas när konspirationsteorier blir sanning

Jag påstås vara vän med Anna Johansson (S) vilket skulle ha samband med att Ann-Sofie Hermansson (S) mist sin distriktsstyrelses förtroende. Det är allvarligt när konspirationsteorier av denna typ sprids i etablerad media, skriver Zana Muhammad, Ibn Rushd Studieförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 11 februari twittrade forskaren och debattören Magnus Ranstorp ut en teori om att jag är vän med Anna Johansson, Socialdemokraternas distriktsordförande i Göteborg. Det skulle i sin tur ha ett samband med att hennes partikamrat Ann-Sofie Hermansson förlorat distriktsstyrelsens förtroende, menade han. Till en början kunde jag inte hålla mig för skratt. Vad skulle jag beskyllas för härnäst – att ha spelat en roll i Transportstyrelsens IT-upphandling?

Desto mer oroad blev jag då jag såg att konspirationsteorin snabbt spred sig till etablerade ledarsidor, bland dem Göteborgs-Postens.

När etablerade ledarredaktioner plockar upp samma ogrundade uppgifter och använder dem som sanningar har det demokratiska samhället allvarliga problem.

Det är en sak när felaktigheter av det här slaget sprids på högerextrema sajter, Flashback och Twitter. När etablerade ledarredaktioner plockar upp samma ogrundade uppgifter och använder dem som sanningar har det demokratiska samhället allvarliga problem. Det muslimska civilsamhället har utsatts för den här typen av osaklig ryktesspridning tidigare, så vi känner igen mekanismerna. Nu händer det igen.

I Magnus Ranstorps tweet figurerar jag som ordförande för studieförbundet Ibn Rushd. Sedan 2017 driver jag i den rollen frågor om demokrati, mångfald i kultursektorn och mer folkbildning för dem som behöver den allra mest. I mitt yrkesliv verkar jag mer specifikt för ett bättre Göteborg. I mina olika arbeten som verksamhetsledare för Interreligiösa centret, utvecklingsledare på Integrationscentrum och entreprenör inom kultursektorn har jag haft kontakt med många politiska ledare i staden, däribland Anna Johansson. Hon och jag umgås däremot inte privat.

Det är ingen nyhet att Ann-Sofie Hermansson varit i blåsväder och jag är själv kritisk till hur hon utmålat vissa personer som extremister på ett grundlöst sätt.

Det är ingen nyhet att Ann-Sofie Hermansson varit i blåsväder och jag är själv kritisk till hur hon utmålat vissa personer som extremister på ett grundlöst sätt. Det mest kända exemplet är de panelsamtal i anslutning till visningar av filmen Burka Songs 2.0 hon velat stoppa. Arrangemangen hade koppling till Europride 2018 och i det här sammanhanget har jag som privatperson varit delaktig i arbetet för att bygga broar mellan HBTQ-rörelsen och det muslimska föreningslivet.

Att få detta till att jag, eller Ibn Rushd, skulle ha inflytande över Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg och deras interna beslut är absurt.

Det kan vid första anblick locka till skratt, men det är djupt allvarligt. Än en gång flyttar faktaresistensen fram sina positioner i Sverige.

Det kan vid första anblick locka till skratt, men det är djupt allvarligt. Än en gång flyttar faktaresistensen fram sina positioner i Sverige. Än en gång upprepas en fabulerad uppgift tills den av många tas som en sanning. Än en gång har etablerade redaktioner låtit sig vilseledas av rykten som uppstått i högervridna hörn av internet.

Om detta fortgår riskerar det att skada demokratin i grunden.

Jag har inga problem med att bemöta kritik mot mig eller Ibn Rushd så länge kritiken är saklig. Det gör att vi kan bli bättre. Att behöva gå i svaromål kring rena konspirationsteorier är däremot orimligt. Att dessa ges utrymme i etablerad svensk press kan inte ses som något annat än en framgång för ytterkantshögern. Men det är bara en delseger. Som en del av det muslimska civilsamhället har jag länge verkat för en starkare demokrati i Sverige och vi ger inte upp!

Zana Muhammad

förbundsordförande för Ibn Rushd Studieförbund