Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den bästa lösningen för att fler ska kunna göra vad de vill med sina liv är att ta mindre av deras pengar i skatt, skriver debattörerna. Bild: Jens Meyer/TT, Privat
Den bästa lösningen för att fler ska kunna göra vad de vill med sina liv är att ta mindre av deras pengar i skatt, skriver debattörerna. Bild: Jens Meyer/TT, Privat

Demokratin hänger inte på att få klä ut sig för skattepengar

Att skattebetalare ska stå för Sveroks pysselmaterial bär inte Sveriges demokrati. Det gör faktiskt inte något av studieförbunden längre. Nu är det dags att låta det fria föreningslivet vara just fritt och låta folk själva välja vilka fritidsaktiviteter de vill betala för, skriver bland andra Hannah Stutzinsky, styrelseledamot MUF Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

30/3 Slopa studieförbunden helt

31/3 MUF vill strypa ungdomars engagemang

I en replik skriver Sveroks förbundsordförande Horttanainen att studieförbunden är “en viktig del av svensk demokratiskola”. Är det så att svensk demokrati hänger på att Sverok ska få klä ut sig till mangafigurer för skattepengar är vår demokrati nog redan körd. Demokratin och samhället skulle må bättre av mindre stat, inte mer.

Det har aldrig varit så enkelt att bilda sig som idag, det studieförbunden en gång i tiden kunde erbjuda återfinns idag mer tillgängligt, med högre kvalitet och i större skala på nätet. Föreningsliv och samhörigheten med likasinnade är det som Sverok i sin artikel rättfärdigar studieförbundens skattefinansiering med. Det går att ifrågasätta om det verkligen är ett folkligt engagemang underifrån som skapar föreningarna, eller om det är möjligheten till bidrag som idag är bärande.

Studieförbunden har idag spelat ut sin roll. I takt med att staten tagit över mer av folkbildningen har innehållet urvattnats och kvar är, i bästa fall, bidrag till enskildas fritidsintressen och i värsta fall, bidrag till kriminella och fuskare. Den som idag vill skapa en förening för att ge uttryck för en subkultur eller ett fritidsintresse har alla möjligheter att finna likasinnade från hela världen genom internet.

Kostsam hobby

Horttanainen påtalar hur dyrt fritidsintressen kan vara. I artikeln uppmärksammas cosplay som ett av de engagemang som finansieras av skattemedel genom studieförbunden och som Sverok företräder. Horttannein skriver “Det handlar om att kunna köpa tyger, färger och andra material som krävs för att kunna skapa sin kostym”.

Att Sverok får sitt material betalt är dock bara vad man ser. Det man inte ser är vad dessa pengarna hade gjort annars. Hundratals miljoner skattekronor går till studieförbunden och används till vissa personers särskilda fritidsaktiviteter, det är vad man ser. Hur skattebetalarna använt dessa hundratals miljoner för sina egna intressen om staten inte tagit pengarna, är vad man inte ser.

Sveroks möjlighet till skattebetalda cosplay-dräkter minskar miljontals arbetares möjlighet till självförverkligande. Den bästa lösningen för att fler ska kunna göra vad de vill med sina liv är att ta mindre av deras pengar i skatt.

Vi menar att man måste tänka på det man inte ser när man tar skattebetalarnas pengar till studieförbunden. Sveroks möjlighet till skattebetalda cosplay-dräkter minskar miljontals arbetares möjlighet till självförverkligande. Den bästa lösningen för att fler ska kunna göra vad de vill med sina liv är att ta mindre av deras pengar i skatt. Låter man människor behålla sina pengar har de råd att betala för sin egen kostym, spelutrustning eller vad de nu vill spendera dem på.

Nej Sverok, att skattebetalare ska stå för ert pysselmaterial bär inte Sveriges demokrati. Det gör faktiskt inte något av studieförbunden längre. Det är dags att låta det fria föreningslivet vara just fritt och låta folk själva välja vilka fritidsaktiviteter de vill betala för med sina pengar. Låt staten minska och samhället växa.

Hannah Stutzinsky, styrelseledamot MUF Göteborg

Douglas Thor, riksordförande Moderata studenter

Samuel Jonsson, 2:a vice förbundsordförande MUF