Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ryssland räknar Sverige som en del av väst och då måste vi öva vårt försvar ihop med likasinnade demokratier. Vi behöver framstå som en homogen del i en kedja av stater för att avskräcka makthavarna i Kreml, skriver debattörerna.

Demokratin är värd att försvara

Olika vänsterdebattörer tillgriper känsloladdade men vilseledande uttryck genom att kalla Aurora17 en krigsövning. Sant är i stället att det är en försvarsövning med målet att tillsammans med våra grannar samt USA visa en sådan förmåga runt Skandinavien att Putin avstår från att nyttja militära maktmedel överhuvudtaget, skriver f d generalmajor Svante Bergh och Jonas Ransgård (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Aurora 17, 11 och 15/5

Demokrati är grundläggande för oss i Sverige. Det är den även i USA, även under president Trump. Vi delar en intressegemenskap med såväl USA som ett flertal av våra grannar i mängder av avseenden. Därför gäller inte kålsuparteorin. USA och Ryssland är inte två likvärdiga internationella aktörer med ondsinta avsikter. USA är en garant för demokrati och frihet och har i två världskrig räddat Europa.

Ryssland är däremot inte en demokrati. Landet har sedan tio år ett allt mer repressivt styrelsesätt. President Putin ser demokratisk utveckling i grannländerna som ett hot mot sin makt. Därför angrep han Georgien, annekterade Krim och för nu krig i Ukraina. Putin har sagt att Sovjetunionens sammanbrott var 1900-talets stora geopolitiska katastrof. Historien lär oss att det finns anledning att ta diktatorers ord på allvar.

Befinner sig i krig med väst

Enligt Gerasimov-doktrinen befinner sig Ryssland i krig med väst. Det använder cyber- och IT-insatser samt påverkansoperationer redan i dag. Dess strävan är att uppnå sina mål helst utan att behöva använda militära maktmedel. Det vill initialt splittra EU och Nato samt få regeringar i väst att inte stärka sitt försvar. Vi kan inte vara säkra på att Rysslands agerande stannar vid ickemilitära metoder. Det har genomfört övningar tiofalt större än Aurora riktade mot väst med simulerade insatser av kärnvapen. Det hotar öppet sina små grannar.

Olika vänsterdebattörer tillgriper känsloladdade men vilseledande uttryck genom att kalla Aurora17 en krigsövning. Sant är istället att det är en försvarsövning med målet att tillsammans med våra grannar samt USA visa en sådan förmåga runt Skandinavien att Putin avstår från att nyttja militära maktmedel överhuvudtaget.

Måste öva med likasinnade

Ryssland räknar Sverige som en del av väst och då måste vi öva vårt försvar ihop med likasinnade demokratier. Vi behöver framstå som en homogen del i en kedja av stater för att avskräcka makthavarna i Kreml. Vi vill absolut inte ha Putins marinkår på Gotland. Inte heller en rysk blockad av Göteborg.

Påståendet att värdlandsavtalet skulle kunna innebära att vi tvingas släppa in kärnvapen på svensk mark är ren vilseledning. Om det är några kärnvapen som ska bekymra oss är det de ryska som redan används som förtäckta hot. När ska ”fredsrörelsen” protestera mot dem?

Demokratin är värd att försvara. Därför välkomnar vi övningen Aurora och de internationella förband som kommer till Göteborg och Sverige.

Svante Bergh

f d generalmajor, Göteborg

Jonas Ransgård (M),

oppositionsråd, Göteborg