Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demokraterna vågar välja väg

Vi vill omfördela stora resurser i kommunen till välfärden. Vi vågar säga vad som är mest prioriterat för Göteborg, och det gäller också bland trafiksatsningarna, skriver bland andra Martin Wannholt (D).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Snabbtåg till Oslo, 25 & 30/6

Utbyggt dubbelspår till Oslo kan halvera restiden till cirka två timmar och ge stora fördelar för göteborgarna. Att arbetspendling, turism och näringsliv gynnas är de flesta överens om.

När vi i Demokraterna nu föreslår att omfördela statliga pengar från den skadliga Västlänken till Oslo-sträckan så svarar Jonny Magnusson (M) och Ulrika Frick (MP) att det är ”huvudlöst” att ställa nya snabbtåg mot regionala tågsatsningar. De blågröna regionpolitikerna utlovar samtidigt att de minsann vill ha både och.

Enorma misstag, som den politiskt påhittade Västlänken och politikernas tondövhet mot göteborgarna, måste man helt enkelt stoppa och rätta till

Politik handlar om att välja. Man måste helt enkelt ställa olika förslag mot varandra och våga prioritera. Vi måste alltid använda varje skattekrona på ett ansvarsfullt sätt. Etablerade politiker som låtsas att man inte behöver välja genomskådas till slut av många.

Just Västlänken är paradoxalt nog ett extremt exempel på där politikerna bokstavligen valt väg. Beslutet om att dra tågtunneln via Haga och skövla staden var ett rent politiskt beslut, vilket Trafikverkets projektchef bekräftade i en radiointervju 28 juni.

Men i en fungerande demokrati ska politikerna inte fatta beslut emot folkviljan och experters rekommendationer i professionellt framtagna beslutsunderlag.

Misstag ska man dra lärdom av. Enorma misstag, som den politiskt påhittade Västlänken och politikernas tondövhet mot göteborgarna, måste man helt enkelt stoppa och rätta till.

När avtalen om Västlänken hävs kan enorma statliga och kommunala resurser frigöras. Förutom snabba tåg till Oslo möjliggörs en omfördelning till tidigarelagd satsning på snabbare kollektivtrafik inom Göteborg.

Snabbare spårvagns- och busslinjer från förorter till centrum, bättre tvärförbindelser, och nya älvförbindelser. Demokraterna går till val på bättre kollektivtrafik i kommun- och regionvalet den 9 september.

Martin Wannholt (D)

kommunalråd och partiledare Demokraterna

Anna Karin Hammarstrand (D)

företagare Göteborg

Thomas Hedberg (D)

företagare Göteborg

Henrik Munck (D)

ordförande miljö och samhällsplanering i Göteborgsregionen