Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är oroväckande att det är socialdemokratin som vill påskynda beslut om utförsäljning av vår gemensamma egendom, skriver debattörerna.

Delaktighet gäller visst bara på pappret

Invånarnas möjlighet till inflytande och delaktighet är honnörsord som i skarpt läge inte är värda mycket. Det visar fallet med lägenheterna i Rannebergen och nu aktuella utförsäljningen av Göteborgs spårvägar, skriver bland andra Giovanni Pietrafesa, Kommunal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborgs stad är duktig på att formulera fina skrivelser om invånarnas möjligheter till delaktighet och inflytande och pekar ut att denna ska öka. Det är så tydligt att det står skrivet i årets kommunala budget. Men när beslut ska fattas är tal om inflytande inget värt.

När Socialdemokraterna och Alliansen skapade majoritet i fullmäktige för att ändra ägardirektiven för kommunala bostadsbolag går beslutet emot delaktighet och inflytande, vars syfte är att underlätta snabba beslut om utförsäljning av allmännyttan.

De nya ägardirektiven innebär att den demokratiska insynen och möjlighet att påverka tagits bort för stadens invånare. Detta för att slippa den folkliga opinionen likt den vi såg i Rannebergen där demonstrationer stoppade utförsäljning.

Stadens politiker måste låta anställda och hyresgäster få påverka beslut som rör våra arbetsplatser, hem, trygghet, arbets- och livsmiljö.

Snabba beslut och handlingskraft är inte samma sak. Ändå är det snabba beslut utan demokratisk insyn som Ann-Sofie Hermansson (S) gjort sig känd för. Likt hotet om utförsäljning av allmännyttan försökte Socialdemokraterna stressa fram beslut om att stycka upp och lämna över en del av ägandet över Göteborgs spårvägar till moderatledda Västra Götalandsregionen vars syfte är att privatisera. Regionen har inga ambitioner att äga eller driva trafik i egen regi.

Inga försök till dialog

De 1 400 anställda som berörs har inte tillfrågats vad de anser. Likt Rannebergen så samlade anställda vid Spårvägen till aktion vid fullmäktige. Fackligt aktiva i Kommunal och Vision satte sådan press att beslutet sköts upp.

På torsdag står hotet om uppstyckning på dagordningen och likt frågan om Rannebergen är det högerut Socialdemokraterna väljer att vända sig för att få igenom beslutet. Fackligt aktiva samlas på nytt.

Inga försök till dialog har inletts för att möta de anställdas oro, de fackliga organisationernas protester eller resenärernas krav på svar.

Det är oroväckande att det är socialdemokratin som vill påskynda beslut om utförsäljning och uppstyckning av vår gemensamma egendom.

Stadens politiker måste låta anställda och hyresgäster få påverka beslut som rör våra arbetsplatser, hem, trygghet, arbets- och livsmiljö.

Giovanni Pietrafesa

ledamot Kommunal väst sektion trafik

Kristofer Lundberg

ledamot regionstyrelsen Hyresgästföreningen Väst

Sara Joaniquina Berlin

arbetsplats- och skyddsombud Kommunal Göteborgs spårvägar

Gustav Landström

spårvagnsförare, ersättare i Kommunal väst sektion trafik

Moa Hamark

spårvagnsförare

Elaine Axelsson

servicearbetare Göteborgs spårvägar