Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Markus Hankins: Debatt 16/4 Arrogant att lotta ut sommarjobben

Det är arrogant att lotta ut de kommunala sommarjobben i hela kommunen. Använd i stället resurserna för att stödja de tonåringar som har det svårt, skriver Markus Hankins, kontaktperson inom socialtjänsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Solen spricker fram med lite vårvärme för en av de första gångerna i år. På parkeringen ryker det från bilen framför oss. Kidsen sitter i den stulna bilen i omgångar och kör runt parkeringen under dova hiphoptoner från stereon.
Snart är det sommar igen och inte så långt ögat når syns vare sig sommarjobb eller tron på att det går att skaffa ett. We are living in the arbetslöshetens förortsghetto.
Jag fick av en slump Christer Theanderssons studie kring "Ungdomars erfarenheter av arbetslöshet i Göteborg" framför mig. Theandersson gjorde studien på Göteborgs Universitet 1999 och konstaterar i den bland annat att " Samtliga av de intervjuade ungdomarna i Göteborgsstudien menade att deras tid i arbetslöshet påverkat deras livssituation. Upplevelserna var till huvuddelen negativa till sin karaktär."
Vänt ryggen
Nej men tjena. Vuxenvärlden i dagens Sverige har vänt sina tonåringar ryggen och sitter lite förvånat och konstaterar att "ungdomarna" som i det här fallet är mellan 18-26 år tycker det är jobbigt att vara arbetslösa och har svårt att komma ur arbetslösheten när de väl hamnat i dess klor.
- Ey, jag har aldrig haft ett jobb mannen och jag kommer nog aldrig att få ett heller, va tror du, de ska betala en blatte som mej då när det finns svennar som vill ha jobbet?
Amir spottar på marken framför sig och rappar med i Eminems "Toy Soldiers" som dånar så högt att högtalarna brusar. I förorten lever man i den vardag som medelklassverige bara ser som en främmande nyhet kvickt rapporterad på tv. "Invandrare är socialbidragsberoende" brukar det heta.
Jag står med ett gäng killar och tjejer ute i kvällssolen där nästan alla vet hur det är att båda föräldrarna är eller har varit arbetslösa i längre perioder.
Här är det ovanligt med arbetande föräldrar, de som jobbar har egna tobaksbutiker eller är städare.
Amir själv har en storebror som sitter på kåken och en mamma som arbetar deltid inom vården.
- Fast min farsa kanske ska börja på Volvo snart, fattar du eller? Jag svär han kommer typ tjäna mer än typ tolv kakor juh.
- Ahh ljug inte för han din luffare din familj går alltid på soc, skriker en av hans polare med ett skratt.
Märkeskläder
På högstadiet börjar behovet efter pengar växa när omgivningen bedömer att märkeskläder, skor och asseccoarer bestämmer vilken social status du har.
Samhället säger att den som ser ut som en miljon är häftigast och i slutändan får alla vänner och tjejer. Men samtidigt säger vuxenvärlden att jobb är något man inte kan få tag i och har den arroganta åsikten att man ska lotta ut de kommunala sommarjobben i hela kommunen. I stället för att använda de kommunala resurserna för att stödja de tonåringar som har det svårt väljer man lotterier för sommarjobben.
Man borde se över möjligheten att ge kommunala jobb som belöning till dem som trots svåra förhållanden och omgivningar lyckas i skola eller liknande.
- Jag skrev upp mej för att få ett sommarjobb genom skolan men det blev inget.
Det är oerhört synd att man lottar ut jobb till elever i områden där medelinkomsterna är tiodubbla lägstalönen på Volvo när ett sommarjobb till en elev på gränsen mot fattigdom och påföljande kriminalitet i förorten kan förändra hela hans livsbana. Ett jobb som skulle kunna få en ghettounge att lyfta både sig och sin stadsdel över arbetslöshetens vattenlinje, även när han framöver nått vuxenvärlden.
- Men vafan det är inte så kul att jobba ändå. Man kan ju alltid skaffa pengar på andra sätt, säger Amir och går bort mot de andra vid den tjuvkopplade gamla Mazdan.