Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De som inte hörs måste inkluderas i Metoo

Några som sällan får sina röster hörda, trots att de lätt faller offer för övergrepp är flickor och pojkar med funktionsnedsättning. En grupp som borde inkluderas i Metoo-uppropen, skriver Elisabet Ljungström, Bräcke diakoni.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I flödet av alla Metoo-upprop saknas deras röster. Detta är en grupp som aldrig kommer kunna organisera sig och göra sina röster hörda som andra. Ingen har, trots lagstiftning, riktlinjer, policys och kampanjer, gjort något för att uppmärksamma denna grupp. De har alltid glömts bort. Visst kan man säga att det som gäller alla flickor och pojkar även gäller dem. Det man då glömmer, eller kanske inte har kunskap om, är att anpassade insatser och åtgärder krävs. Men ingen har funderat på hur man kan förebygga övergrepp eller på hur man kan stödja då övergrepp skett för denna grupp. Många har blivit nonchalerade, förlöjligade eller missförstådda när de försökt berätta.

En utsatt grupp

Två till fem gånger så ofta

Flickor och pojkar med funktionsnedsättning utsätts för övergrepp två till fem gånger så ofta som flickor och pojkar utan funktionsnedsättning. Detta enligt nationella och internationella undersökningar. Under åren har några fall uppmärksammats. Vem minns inte Bobby som 2006, efter år av övergrepp, dog av sina skador? Trots att det finns dokumenterad kunskap om att barn och ungdomar med funktionsnedsättning är en utsatt grupp är engagemanget obefintligt bland ansvariga myndigheter, beslutsfattare och organisationer. När frågan påtalas blir reaktionen stark. Men initiativ för att vidta åtgärder uteblir.

Även de som inte hörs

Låt Metoo-vindarna få som effekt att även de som inte kan göra sin röst hörd genom upprop uppmärksammas. Regering, Riksdag, myndigheter och organisationer som arbetar med att stödja utsatta barn bör med kraft starta upp arbetet med att förebygga övergrepp vad gäller denna grupp.

Elisabet Ljungström

Bräcke diakoni