De rödgröna måste sluta motarbeta företagare

Hur kommer det sig att företagare känner sig mer motarbetade i Göteborg än i 167 andra svenska kommuner? Dessa frågor förblir obesvarade i de rödgrönas retorik, skriver Alliansen i Göteborg.

ANNONS

Slutreplik

Göteborg och näringslivet, 31/10 och 8/11

Göteborg har fallit från plats 70 till 168 i Sverige på bara sex år i Näringslivets ranking över företagsklimatet. Främst är det attityd och bemötande från kommunen som företagare upplever som ett stort problem. Hur är det möjligt, om de styrande ”gillar företag”? Varför märker inte företagarna om de är uppskattade och hur kommer det sig att företagare känner sig mer motarbetade i Göteborg än i 167 andra svenska kommuner? Dessa frågor förblir obesvarade.

Man kan lätt få intrycket att S, MP och V är angelägna om företagare och företagande. Tonen då det debatteras i stadens fullmäktige är en helt annan, där möts vi av ett raljerade över mätningarna. Oavsett de dubbla budskapen, så är det verkligheten som räknas.

ANNONS

Miljöpartiet har en tradition av uttalad tillväxtskräck och Vänsterpartiet misstänkliggör gärna egenföretagare som sliter för sina verksamheter. Men välfärden som de säger sig värna – hur ska den finansieras? Och var står stadens socialdemokrater när den rödgröna framtidsbromsen drabbar företagare?

Vackra ord räcker inte

Den strategiska dialogen som nu är införd är ett steg på vägen, men mycket mer måste till. Alliansen har genom åren lagt flera förslag för ett bättre företagsklimat. Tyvärr har långt ifrån alla förslag genomförts.

Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Vår slutsats är tydlig: Människors idéer, vilja och skaparkraft är berikande och själva grunden för ett växande modernt samhälle, hög sysselsättning och högkvalitativ välfärd. Företagares och entreprenörers intressen går hand i hand med alla medborgares.

I Göteborg ska företagare aldrig behöva tvivla på kommunens goda vilja. För det krävs mer än vackra ord, det krävs handling och tydliga resultat. Hur går det för de rödgröna? Ett betyg som rasat nästan 100 platser på sex år talar för sig självt.

Jonas Ransgård (M)

kommunstyrelsens andre vice ordförande

Helene Odenjung (L)

kommunalråd

David Lega (KD)

kommunalråd

ANNONS