För drygt ett år sedan konstaterade polisforskaren och professorn Stefan Holgersson att framförallt landsbygdskommuner varit de som drabbats av minskad polisnärvaro sedan år 2000, skriver debattörerna.
För drygt ett år sedan konstaterade polisforskaren och professorn Stefan Holgersson att framförallt landsbygdskommuner varit de som drabbats av minskad polisnärvaro sedan år 2000, skriver debattörerna.

De nedlagda polisstationerna är ett svek mot landsbygden

Debatten om gängkriminalitet och skjutningar är viktig att föra men vi får inte heller glömma alla de i Sverige som inte bor i större städer och deras förutsättningar för att få känna sig trygga, skriver bland andra Daniel Bäckström (C) Landsbygdspolitisk talesperson.

ANNONS
|

Dagens kriminalpolitiska debatter kretsar för det mesta om de skjutningar, andra våldsdåd och den organiserade brottsligheten. Berättelser om hur gäng och kriminella kan hålla hela bostadsområden som gisslan i många av våra större städer har avlöst varandra de senaste åren. Det är självfallet en viktig och välbehövlig debatt i sig. Samtidigt är det viktigt att inte glömma alla de i Sverige som varken bor i större eller medelstora städer. Idag har denna grupp tyvärr alltför ofta kommit i skymundan bakom gängvåldet och den organiserade kriminaliteten.

Polisen är ytterst garanten för att medborgarna ska kunna känna sig trygga i sina närområden samt i att de brott som begås beivras men också utreds. Givet denna grundläggande uppgift följer givetvis att tillgången till polisen samt dess närvaro är något som måste prioriteras. Detta för att alla i Sverige ska kunna känna tillit till de brottsbekämpande myndigheterna men även i vidare bemärkelse för rättsstaten i stort.

ANNONS

Minskad polisnärvaro

Det finns flera exempel på hur tillgängligheten minskat vad avser polisens närvaro i landsbygdsområden. För drygt ett år sedan konstaterade polisforskaren och professorn Stefan Holgersson att framförallt landsbygdskommuner varit de som drabbats av minskad polisnärvaro sedan år 2000. Senast i förra veckan kunde P4 Västra Götaland rapportera om hur över hälften av alla lokala polisstationer i regionen stängts de senaste 20 åren. De allra flesta av dem i mindre orter eller landsbygdsområden. Givet att ett av målen med den polisreform som genomfördes 2015 var att stärka polisens tillgänglighet i hela landet måste denna utveckling tas på särskilt stort allvar.

De senaste decennierna har allt mer av den grundläggande samhällsservicen flyttats längre ifrån landsbygden och mindre orter i landet. Rapportering om långa väntetider på inte bara polisen utan även på exempelvis ambulanser vittnar om denna utveckling. Likväl har utbyggnaden av snabbt bredband inte alls hållit samma takt som i större städer och tillgången till primärvård är ofta markant mindre på dessa orter. Detta har skapat en tydlig klyfta mellan de i större tätorter som har god tillgång till samhällsservice och de utanför sådana orter där tillgången kommit att bli allt sämre.

Centerpartiet kräver nu att regeringen tar sitt ansvar och ser till att stärka polisnärvaron och polistätheten ytterligare, särskilt på landsbygden

Centerpartiet driver i riksdagen förslag för att förbättra samhällsservicen på landsbygden och förbättra både polisnärvaron och tätheten genom mobila poliskontor.

ANNONS

Det måste gå att bo i hela Sverige. Det måste gå att lita på att polisen finns där och kan rycka ut inom rimlig tid. Centerpartiet kräver nu att regeringen tar sitt ansvar och ser till att stärka polisnärvaron och polistätheten ytterligare, särskilt på landsbygden. För att det ska gå att känna sig trygg i hela landet.

Daniel Bäckström (C) Landsbygdspolitisk talesperson

Johan Hedin (C) Rättspolitisk talesperson

Rickard Nordin (C) Riksdagsledamot från Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS