Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Örn Karlsson: "De här föräldrarna förstör skolavslutningen"

DEBATT: Föräldrar som klagar på att skolavslutningen inte firas i kyrkan måste inse att dagen inte handlar om dem. Det ska vara barnen som står i centrum. Och självklart ska alla elever på en skola kunna vara med på sin avslutning på lika villkor, skriver Thomas Örn Karlsson, förälder till barn på Hudeneskolan.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag är förälder till flera barn på Hudeneskolan. Jag har sett hur mina barn längtar efter sommarlovet. De räknar ner dagarna till det långa, förhoppningsvis soliga lovet och övar på Den blomstertid nu kommer. Att samtliga av deras skolkamrater ska kunna vara med och fira denna fantastiska dag ihop, ja, det trodde jag var självklart för alla föräldrar här i Hudene.

Men oj, så fel jag hade.

Nu har en grupp föräldrar på vår skola förstört en av den mest efterlängtade dagen på hela året för de här barnen. De äldre eleverna på skolan tvingas in i ett dilemma som handlar om vilken av avslutningarna de ska välja. 

Jag pratar såklart om den, i min mening, lilla grupp föräldrar i Hudene som kört över skolans personal och elever. Bara för att skolavslutningen är flyttad från Hudene kyrka. De har de gjort en höna av en fjäder, helt enkelt för att statuera exempel. Deras agerande är helt befängt.

Barnen ska stå i centrum

Varför förstår inte de här föräldrarna att skolavslutningen är barnens dag? Det är våra barn som ska stå i centrum. Deras fantastiska bedrifter, det är det vi ska fira. Det är inte rättvist att ett fåtal föräldrar väljer att låta Hudene-elevernas favoritdag på året handla om en några föräldrars högst personliga behov av att "värna tradition, seder och bruk" som Carin Martinsson uttryckte sig i GP: s artikel om ämnet.

När de här föräldrarna kräver att skolavslutningen ska hållas i kyrkan, trots att alla barn då inte kan vara med, ja, det är ju som att säga att alla barn i Hudene inte har lika stor rätt att fira sin skolavslutning. Det är en uppfattning som jag och många andra föräldrar här i Hudene inte alls delar.

Jag står bakom rektorns beslut att flytta avslutningsfirandet från kyrkan. Men visst, jag  förstår de föräldrar som vill fira i kyrkan. Jag tycker också att kyrkan är en jättefin plats. Men jag kan faktiskt gå dit alla andra dagar på året. 

Vad är ni rädda för?

De här föräldrarna verkar så rädda för något, men jag förstår inte för vad. Jag växte upp i Strömstad och gick i skolan under 1970-talet. Så här minns jag våra skolavslutningar: Ett år var vi i kyrkan, nästa år var vi i Folkets Park, året därpå var vi kanske i kyrkan igen. Så såg det ut, och det var inget konstigt med det. Det här med att man inte ska rucka på traditioner, det är så mycket uppe på tapeten. Men det är inget problem att alla i Sverige inte tänker samma, vill leva på samma sätt eller fira skolavslutning i en kyrka. Det går bra ändå.

Viktigare än traditioner

Traditioner är fint. Men viktigare än traditioner är att alla känner sig välkomna, oavsett var man kommer ifrån. Oavsett vad man tror på – eller inte tror på. Inte minst om du är ett barn, som vill fira in ett efterlängtat sommarlov.

Thomas Örn Karlsson

förälder till barn på Hudeneskolan