Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moskéerna i Sverige är till största delen privatfinansierade. Av de skatter som svenska muslimer betalar går bara en bråkdel till moskéer jämfört med det partistöd de tvingas betala till SD, skriver Amanj Aziz.

De flesta moskéer är privatfinansierade

Sverigedemokraterna vill ge sken av att svenska moskéer lever på statliga bidrag. Inget kan vara mer felaktigt, skriver Amanj Aziz, samhällsdebattör och aktivist.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För några år sedan skrev sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att ”muslimerna är vårt största utländska hot”. Den 4 februari, några år senare, skriver han att man ska stoppa statligt stöd till muslimska samfund.

Moskéer i Sverige är viktiga sociala institutioner. Det finns en utbredd vägran bland majoritetssamhället att acceptera denna realitet, och att inse det faktum att muslimer i Sverige är svenskar. Det heter inte ”moskéer i Sverige”, utan ”svenska moskéer”.

Uppdrag Granskning visar på att muslimer har en del att jobba med, och detta inte utifrån ”svenska grundvärderingar om jämställdhet”. Jämställdhet är en universell princip och inte bara en svensk, och bland muslimer kämpar den nya generationen att avlägsna destruktiva kulturella traditioner som pseudolegitimeras i islams namn. Men vad Uppdrag Granskning misslyckas med är att framställa en helhetsbild av vad svenska moskéer i dag gör.

Hjälper utsatta människor

Svenska moskéer hjälper utsatta människor både i Sverige och i resterande världen. I Göteborg till exempel gjordes nyligen en behjärtansvärd insamling till hemlösa i staden. Samtidigt skickades flera containrar kläder till syriska flyktingar i Jordanien och Turkiet. Man hjälper nyanlända med att göra rätt för sig och moskéerna hjälper till att matcha arbetslösa och arbetsgivare. Många moskéer i Sverige har under många år också hjälpt utsatta kvinnor med barn som inte fått den hjälp de behövt från statliga institutioner. Uppdrag Gransknings brist på efterforskning resulterade i ett ensidigt program.

Moskéer är således viktiga institutioner som rotat sig i landet och har en viktig social funktion. Att på något sätt framställa moskéerna som sociala bördor är fiktivt. Naturligtvis är det också så att om man i större utsträckning övervakar muslimer än andra grupper, kommer man också att finna fler muslimska kvinnoförtryckare.

Till största del privatfinansierade

Sverigedemokraterna vill ge sken av att svenska moskéer lever på statliga bidrag. Inget kan vara mer felaktigt. Byggande och drift är till störst delen privatfinansierade och av de skatter som svenska muslimer betalar går alltså bara en bråkdel till moskéer jämfört med de partistöd de tvingas betala till SD.

Slutligen så rimmar kravet på indraget stöd illa med SD:s egna erfarenheter. Ska man kräva tillbaka partistödet för att SD har ett eget järnrörsgäng, eller att lokala politiker uttrycker sig klumpigt? Självklart blir det hela trivialt med detta i åtanke.

Amanj Aziz

samhällsdebattör och aktivist