Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De boende i Rannebergen blir förlorare

Vad kan Victoria Park bidra med i Rannebergen som inte Bostadsbolaget klarar av? skriver representanter för Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Framtidens affärer, 5/12

Kicki Björklund VD Bostadsbolaget och Peter Strand VD Victoria Park är oförstående över den oro som hyresgäster känner i Rannebergen. De försöker ge sken av att de är övertygade "om att den här affären kommer leda till positiv utveckling i Rannebergen". Vad menar de att Victoria Park kan bidra med som Bostadsbolaget inte kan göra?

Varför finns något sådant inte redan i Lövgärdet mellan Poseidon och Victoria Park och varför kan de inte precisera något område i landet där det blivit resultatet av liknande affärer?

Vi kan visa på motsatsen där Victoria Park runt om i landet kritiseras för att bedriva rovdrift med fastigheter och hyresgäster samtidigt som ägarna gjort en miljard i vinst på två år.

Många exempel

På Hässleholmen i Borås förklarar anställda på AB Bostäder att Victoria Park talade om socialt ansvarstagande innan köpet men att de sedan dess inte sett till dem.

I augusti 2016 kritiserade Hyresgästföreningen i Borås Victoria Park på Hässleholmen för att deras syn på att bryta bostadssegregationen handlar om att stänga människor ute för att de saknar arbete.

I Växjö kritiserades bolaget för dålig utemiljö och för att hyresgäster fick arbeta med att underhålla för en ersättning om 7 kronor i timmen.

När Kvällsposten granskat Victoria Park i Tensta, Rinkeby och Angered rapporteras om skräpiga innergårdar, eftersatt underhåll, kalla lägenheter och vattenläckor i trapphus.

Listan kan göras lång, detta kan väl inte gått under radarn för Bostadsbolagets ledning eller stadens politiker?

Bra samarbete med Bostadsbolaget

Bostadsbolaget arbetar långsiktigt med Rannebergen för att motverka otrygghet och utanförskap, i detta samarbetar de bra tillsammans med Hyresgästföreningen, även i Hammarkullen pågår ett långsiktigt samarbete. I Lövgärdet har dock Victoria Park visat fullständigt ointresse för något liknande.

Debattörerna skriver att de för samtal kring hur de tillsammans med hyresgästerna kan fortsätta skapa bättre livsmiljöer för alla och öka attraktiviteten i området.

Varför har inte Victoria Park visat något liknande intresse med Poseidon i Lövgärdet eller AB Bostäder i Hässleholmen? I de områden Victoria Park har bestånd visar de inget annat intresse än vinstmaximering.

Att kommunala Bostadsbolagets VD undertecknar en debattartikel tillsammans med ett av de mest ökända privata bostadsbolagen är oroväckande. Bostadsbolagets egna lärdomar från Hammarkullen är att det var svårt att bedriva ett positivt arbete i området med socialt fokus och trygghetsskapande åtgärder då stor del av området misskötte av privata aktörer.

Varför känner Kicki Björklund nu behov av att försvara Victoria Parks affärsmodell?

När Bostadsbolaget inför stundande renoveringar i Hammarkullen, i det bestånd som kommunaliserades från privata ägare, nu arbetar helt annorlunda med inflytande, dialog och 0-alternativ, raka motsatsen till Victoria Parks affärsmodell.

Renoverar för framtida hyresgäster

Victoria Parks affärsidé går ut på att renovera för de hyresgäster de vill ha, inte för de hyresgäster de har. Resultatet är eftersatt underhåll, problem med kackerlackor, vägglöss och råttor. När hyresgäster slutligen tröttnar och flyttar så genomförs bristfälliga topprenoveringar med syfte att chockhöjda hyrorna för kommande hyresgäster. När Victoria Park renoverar en lägenhet i taget byter de inte rörstammar utan byter kök och badrum som möjliggör höjda hyror, inte sällan med uppemot 30-50 procent.

Allmännyttan är inte automatiskt bra, men ger en viss demokratisk kontroll och är lättare att påverka då den är gemensamt ägd och politiker som missköter sig kan bytas ut.

Vi är övertygade att allmännyttan måste försvaras och utvecklas, att hyresgäster måste ges makt och inflytande över sina hem och närområden för att vi ska kunna garantera trygga och attraktiva bostadsområden.

Kristofer Lundberg

ordförande Hyresgästföreningen Angered

Camilla Liljeblad

ordförande Lokala Hyresgästföreningen Rannebergen

Pia Leppeniämi

ordförande Lokala Hyresgästföreningen Södra Lövgärdet