Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christer Ahlen (S) och Janette Olsson (S), regionfullmäktigekandidater, Västra Götalandsregionen

De blågröna har misslyckats med vården

Vårdgarantin är en del av välfärden. Den ligger nu i en vågskål. Ska den följas, eller bara vara ett blågrönt plakat i Västra Götaland? Socialdemokraterna satsar stort på personal och hälso- och sjukvård direkt i budgeten – då slipper man också de brandutryckningar som nu sker, skriver Christer Ahlen (S) och Janette Olsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Köerna växer igen till sjukhusen för behandling eller operation i Västra Götalandsregionen. I sommar kommer det att bli ännu svårare att ”nå fram”, det vill säga uppfylla vårdgarantin. Det sker i en tid när väljarna tycker att hälso- och sjukvården är den viktigaste frågan i höstens val. Samtidigt har sjukhusen ett stort ekonomisk minus där prognosen är att det inte går att jobba igen. Efter fyra års löften om lugn och ro och en skattehöjning så kan vi konstatera att M tagit en ”time out” från ansvar.

För fem år sedan var det drygt 2 100 patienter eller 14 procent som fick vänta mer än tre månader. I år är det, enligt de senaste uppgifterna, mer än 7 900 eller var tredje patient.

Detta är ett fullständigt misslyckande. Ansvariga är Moderaterna och deras stödpartier i regionen.

De flesta har dessutom väntat länge på ett första läkarbesök. Den kön minskar, men vem blir frisk eller kvitt sina besvär bara för en första läkarkontakt?

Brister på alla plan

Förklaringarna är också avslöjande: personalbrist, brist på vårdplatser, brist på utbildning med mera. Vad har då den ”blågröna” majoriteten gjort för att ta itu med bristerna? En skattehöjning 2015. Men i övrigt då under de senaste åren?

Förhållandena vid flaggskeppet – SU, visar att varannan patient får vänta mer än tre månader på behandling/operation. Detta är under all kritik.

Sjukhusen klarar inte heller att hålla sin ekonomi i balans. Det blir med andra ord dubbelfel även om förhållandena vid sjukhusen trots allt är olika.

Kungälvs sjukhus klarar sig bra även om vårdgarantin uppfylldes bättre under förra mandatperioden då Socialdemokraterna hade det yttersta ansvaret i regionen.

Förhållandena vid flaggskeppet – SU, visar att varannan patient får vänta mer än tre månader på behandling/operation. Detta är under all kritik.

Garanti inte värd namnet

En vårdgaranti måste vara värd namnet. Vi ser hur den har får ett nytt innehåll till följd av Moderaternas tillkortakommanden i regionpolitiken.

Vårdgarantin är en del av välfärden. Den ligger nu i en vågskål. Ska den följas, eller bara vara ett blågrönt plakat i Västra Götaland?

Socialdemokraterna satsar stort på personal och hälso- och sjukvård direkt i budgeten – då slipper man också de brandutryckningar som nu sker.

En folkomröstning om välfärden i valet i höst blir därför också ett vägval för vårdgarantin.

Christer Ahlen (S)

Janette Olsson (S)

regionfullmäktigekandidater, Västra Götalandsregionen