Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Lega (KD) i otakt med sin partiledning

En teknisk valsamverkan mellan M och KD skulle rädda KD:s röster från att bli bortkastade under riksdagsspärren. Med betoning på kristen moral skulle det även ge socialkonservativt orienterade nationalistiska väljare ett anständigt alternativ till SD, skriver Anders Nilsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Borgerliga krisen, 30/8 och 2/9

David Lega replikerar på min artikel om Alliansens kris för att få tillfälle att skriva lite om Kristdemokraterna i GP. Uppmärksamhet kan behövas för ett parti vars oförmåga att hålla sig över riksdagsspärren blivit kronisk. Det är en del av krisen för Alliansen. Lega skriver att det är otänkbart att KD skulle ingå i ett ”nationalistiskt alternativ”.

Fast här verkar han i otakt med sin partiledning. I frågor om krigsmakten, flyktingpolitiken och hållning till den rödgröna regeringen verkar Ebba Busch Thor vilja profilera KD som det mest hårdkokta alternativet i svensk politik. Ambitionen tycks vara att likt SD profitera på frånvaron av värdekonservatism hos M.

Stå starkare mot SD

Min tanke var att Alliansens partier skulle stå starkare mot SD om man tydligare renodlade sig efter borgerlighetens traditionella huvudlinjer liberalism och konservatism. En teknisk valsamverkan mellan M och KD i den senare riktningen skulle inte bara rädda KD:s röster från att bli bortkastade under riksdagsspärren, utan också med betoning på rättssäkerhet och kristen moral om människors lika värde ge socialkonservativt orienterade nationalistiska väljare ett anständigt alternativ till SD på områden där dessa har klen trovärdighet.

Med Ulf Kristersson som M-ledare är nog den vägen utesluten. Alliansens partier fortsätter trängas kring en halvmesyr av liberalism och konservatism som inte kan hålla tätt mot ett parti med rötter i vitmaktmiljö.

I den konkurrensen räcker det inte att vara en hygglig kille som vill alla väl, David Lega.

Anders Nilsson

redaktör Tankeverksamheten i Arbetarrörelsen i Göteborg