Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Just nu byggs vindkraften i Sverige ut med en takt av 0,5 kärnkraftsreaktorer per år. Det är en långt större kapacitet än vi någonsin skulle kunna drömma om om vi i stället satsade på att bygga ut kärnkraft, skriver debattören.  Bild: Björn Larsson Rosvall, Pressbild
Just nu byggs vindkraften i Sverige ut med en takt av 0,5 kärnkraftsreaktorer per år. Det är en långt större kapacitet än vi någonsin skulle kunna drömma om om vi i stället satsade på att bygga ut kärnkraft, skriver debattören. Bild: Björn Larsson Rosvall, Pressbild

Dags för kärnkraften att gå i pension

Kärnkraften är på väg ut. Att lägga enorma resurser på renoveringar i kärnkraftverk som i bästa fall kan leva fem år till är göra konstgjord andning. Låt framtiden ta plats i stället. Nej till gammal atomenergi – ja till ny sol och vind, skriver Lovisa Berglund, Grön ungdom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Ringhals, 15/10

Karlsson och Siyad verkar ha helt missförstått Ringhals nedläggning. Det handlar inte om ett beslut som politiker tagit, utan ett beslut som Vattenfall tagit baserat på de enorma investeringar som skulle krävas för att uppfylla internationella säkerhetsstandarder på Ringhals. Kärnkraftskramarna måste bita i det sura äpplet: svensk kärnkraft är i pensionsålder. Den nya generationens energiproduktion är förnybar.

Just nu byggs vindkraften i Sverige ut med en takt av 0,5 kärnkraftsreaktorer per år. Det är en långt större kapacitet än vi någonsin skulle kunna drömma om om vi i stället satsade på att bygga ut kärnkraft. Inte nog med den enorma tidsvinsten: anledningen till att pengar pumpas in i förnybar energi är just att den är konkurrenskraftig.

Ohållbar satsning

Det finns inget förbud och inga andra hinder mot att investera i ny kärnkraft. Marknaden visar själv tydligt att atomklyvning inte är kommersiellt gångbar längre. Detta trots att effektskatten avskaffats i och med energiöverenskommelsen, även detta något som tycks ha gått debattörerna förbi. Genom att slopa kommunernas och Försvarsmaktens veton för ny vindkraft och satsa forskningspengar på havsbaserade tekniker så kan vindkraften öka ännu mer.

Genom att slopa kommunernas och Försvarsmaktens veton för ny vindkraft och satsa forskningspengar på havsbaserade tekniker så kan vindkraften öka ännu mer

Utsläpp kan minska utan kärnkraft

Karlsson och Siyad hänvisar till Konjunkturinstitutets siffror om att utsläppen i EU ökar med åtta miljoner ton vid en stängning av Ringhals ett och två 2020 i stället för 2025. Men de siffrorna är helt beroende av hur andra länder agerar. Genom Miljöpartiets kraftiga agerande i EU har priset på koldioxid inom EU:s utsläppsrättshandel ökat med nästan 500 procent de senaste åren – det gör att till och med ett land som Ungern ska lägga ner kolkraftverk på grund av bristande lönsamhet. Med Miljöpartiet i regering och en stärkt grön grupp i Europaparlamentet kan den utvecklingen förhoppningsvis fortsätta: det är energipolitik för framtiden.

Vi tror inte att SSU vill acceptera farliga kärnkraftverk

Att driva Ringhals ett och två vidare längre än Vattenfall själva vill kräver antingen enorma statliga subventioner för renovering, eller att man accepterar att kärnkraftverk i Sverige inte lever upp till säkerhetskraven. Vi tror inte att SSU vill acceptera farliga kärnkraftverk. Men vi förstår inte varför man accepterar pengar i sjön.

Lovisa Berglund (Grön ungdom), energi- och infrastrukturpolitisk talesperson Grön ungdom