Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Janette Olsson (S), gruppledare

Jeanette Olsson (S): Dags för jämlik och rättvis vård

Det krävs stora satsningar på det vi tror är avgörande för att klara sjukvårdens uppdrag: personalen, deras villkor, arbetsmiljö och löner. Något den grönblåa ledningen inte klarar av att leverera – trots att resurserna finns, skriver Janette Olsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Janette Olsson (S) Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, gruppledare för S
Janette Olsson (S)
Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, gruppledare för S

Det är knappt ett år kvar till valet och då ska det väljas nya hälso- och sjukvårdspolitiker till vår region. Det innebär att det är läge att på allvar utvärdera den moderatledda samverkan som har styrt Västra Götalandsregionen sedan förra valet.

Det första denna grönblå majoritet gjorde var att höja regionskatten. Det skulle ge ”lugn och ro i vården”, lovade man. Nu, tre år senare, konstaterar vi att Västra Götalandsregionen har stora och växande problem med tillgänglighet och köer i vården. Antalet vårdplatser är färre i dag än när den moderatledda majoriteten tillträdde och både Alingsås Lasarett och Kungälvs sjukhus har haft överbeläggningar. Överbeläggningar leder till stora problem för både patienter och personal och ökar risken för att människor skadas i vården. Samtidigt har regionen ett stort överskott.

I augustirapporten står det att Västra hälso- och sjukvårdsnämnden står inför flera utmaningar för att kunna klara sitt uppdrag med befolkningsansvar och tillgodose invånarnas behov. Den största utmaningen för 2017 är att nå en ekonomi i balans, samtidigt som vården ska hålla en hög kvalitet och god tillgänglighet. Samtliga sjukhus inom nämndens upptagningsområde ligger fortfarande långt från regionens mål om mindre än fyra timmars vistelsetid på akutmottagningarna för 90 procent av patienterna. BUP på SU har fortsatt långa köer vilket drabbar barn hårt.

Konsekvenser av en grönblå budget

Vi socialdemokrater vill återigen trycka på att problemet med tillgänglighet tillsammans med Västra hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomiska situation ger sämre förutsättningar för jämlik vård. Detta är konsekvenser av en grönblå budget och politik och den brist på ledning och styrning som råder. Vår S-ledda regering tar vårdens utmaningar på allvar. Det har lett till att regionen har fått – och får – nya statsbidrag i miljardklassen. Men pengarna måste också komma människor och vården till del för att göra nytta, inte samlas på hög centralt, som nu sker.

Vi har krävt en vårdplatsutredning i regionen, för att se hur resurser ska kunna användas rätt. Vi har motionerat om olika sätt att förbättra tillgängligheten och korta köerna. Och vi har i våra budgetar gjort stora satsningar på det vi tror är avgörande för att klara vården: personalen, deras villkor, arbetsmiljö och löner.

Om ett år är det val. Vi är redo att ta ansvar för hälso- och sjukvården igen, och återuppta arbetet att skapa en jämlik och rättvis vård.

Socialdemokraterna i Västra hälso- och sjukvårdsnämnden genom:

Janette Olsson (S)

gruppledare