En studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Pediatrics förra året visade att barn vars föräldrar ofta diskuterar vikt och uppmuntrar till viktnedgång faktiskt har större risk drabbas av fetma, ätstörningar och depression som vuxna, skriver Sara Dahlström.
En studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Pediatrics förra året visade att barn vars föräldrar ofta diskuterar vikt och uppmuntrar till viktnedgång faktiskt har större risk drabbas av fetma, ätstörningar och depression som vuxna, skriver Sara Dahlström. Bild: Pontus Lundahl/TT

Dags att skrota hälsohetsen kring nyår en gång för alla

Det främsta problemet med ”nyårslöften” är att de i grunden är kortsiktiga. De absolut flesta som bestämmer sig för att förändra sina matvanor och börja träna vid årsskiftet planerar trots allt att göra det tills de når ett särskilt mål. Därefter är de klara och kan leva lyckligt i alla sina dagar, eller? skriver Sara Dahlström, personlig tränare, journalist och bloggare.

ANNONS
|

Nyårsafton är här, och det är nog en hel del av er som funderar på vad ni ska ha för löfte inför det nya året. Att tappa några kilon kanske? Ja, det kan ju låta som ett rimligt löfte eftersom vi vet att en överdrivet stor fettmassa kan innebära hälsorisker. Och vi lever ju trots allt i ett samhälle där den smala kroppen är normen – och vem vill inte känna sig extra attraktiv nästa år?

Det är dock långt ifrån säkert att det är just det som kommer bli resultatet av ditt nyårslöfte. Tvärtom riskerar det att göra dig olycklig och ohälsosam, och det finns en mängd olika vetenskapliga studier som visar det.

ANNONS

Kortsiktigt resultat

Det främsta problemet är att själva konceptet med ”nyårslöfte” i grunden är kortsiktigt. De absolut flesta som bestämmer sig för att förändra sina matvanor och börja träna vid årsskiftet planerar trots allt att göra det tills de når ett särskilt mål. Därefter är de klara och kan leva lyckligt i alla sina dagar, eller?

Nja, de flesta kommer snabbt upptäcka att det inte är så enkelt. De där kilona du kämpade för att göra dig av med kommer snabbt tillbaka igen, och plötsligt är du tillbaka där du startade. Så, varför är det ett så himla stort problem, kanske du undrar nu.

Jo, forskning har nämligen visat att den typen av jojobantning – där du går ner i vikt en kort stund och sedan upp igen – ändrar dina gener. Upprepar du det här år efter år kommer det därför snarare bli svårare att hålla vikten, och du har också större risk att drabbas av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och till och med plötslig hjärtdöd.

Och så har vi ju det faktum att så gott som hela världen drabbas av någon slags kollektiv hälsohets efter nyår (som om det inte var tillräckligt redan innan)

Och så har vi ju det faktum att så gott som hela världen drabbas av någon slags kollektiv hälsohets efter nyår (som om det inte var tillräckligt redan innan). Tidningarna basunerar ut vilka dieter som är bäst, i morgon-tv får du höra vad du bör och framför allt inte bör äta och alla diskuterar deras senaste hälsosatsning.

ANNONS

Tvärtemot vad man kan tro finns det gott om anledningar till att tro att den här ständiga exponeringen för vikt- och hälsohets är direkt kontraproduktiv. En studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Pediatrics förra året visade till exempel att barn vars föräldrar ofta diskuterar vikt och uppmuntrar till viktnedgång faktiskt har större risk drabbas av fetma, ätstörningar och depression som vuxna.

Demonisering av överviktiga

Och så får vi ju inte glömma den konstanta demoniseringen av överviktiga kroppar vid den här tiden på året. Vi får inte bara höra från tv, tidningar och på sociala medier att vi borde gå ner i vikt – vi får också veta att vi går runt som tickande bomber om vi inte omedelbart gör oss av med vårt överskottsfett.

Att peka ut överviktiga som direkta hälsofaror leder sannolikt inte till att många blir hälsosamma och går ner i vikt

Nej, jag förnekar inte att en stor mängd fett innebär ökade hälsorisker. Men att peka ut överviktiga som direkta hälsofaror leder sannolikt inte till att många blir hälsosamma och går ner i vikt. I en studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity såg man till exempel att personer som utsätts för diskriminering och stigmatisering för sin vikt faktiskt i större omfattning går upp ännu mer i vikt.

Så, hur ska du göra om du vill undvika att dras med i vikthetsen men ändå förbättra hälsan runt nyår? Ett tips är att ha som nyårslöfte att hitta någon typ av fysisk aktivitet som du faktiskt tycker om. För mig var till exempel träning bara sammankopplat med ångest, fram tills jag upptäckte hur kul det är att lyfta riktigt tungt. Då blev det plötsligt riktigt kul att träna och röra på mig.

ANNONS

Eller varför inte bestämma att du ska laga mat hemma oftare? Det kan låta simpelt, men forskning från bland annat John Hopkins School of Public Health visar att de som äter mycket hemlagad mat är betydligt hälsosammare. Gör det gärna tillsammans med vänner och testa nya ingredienser och rätter så kan det bli kul – och bannlys allt snack om huruvida maten är nyttig eller inte.

För dig som vill må bättre och förbättra hälsan finns det med andra ord betydligt bättre metoder att ta till än att dras med i nyårshetsen

För dig som vill må bättre och förbättra hälsan finns det med andra ord betydligt bättre metoder att ta till än att dras med i nyårshetsen, tillbringa timmar på det där långtråkiga löpbandet och byta ut varannan måltid mot en onödigt dyr juice. Och bäst av allt: du kommer att bli lyckligare av det.

Sara Dahlström, personlig tränare, journalist och bloggare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS