Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valter Mutt, Partiet Vändpunkt. Bild: Arkivbilder: Hannah Svanteman och Maja Suslin/TT
Valter Mutt, Partiet Vändpunkt. Bild: Arkivbilder: Hannah Svanteman och Maja Suslin/TT

Dags att sätta stopp för EU:s skatteparadis

Det är utmärkt att EU svartlistar skatteparadis runtom i världen. En framgångsrik kamp mot skatteflykt kräver emellertid att även skatteparadisen inom EU bekämpas, skriver Valter Mutt, Partiet Vändpunkt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Luxemburg med en promille av EU:s folkmängd tillåts år efter år blåsa oss övriga 999 promille på hundratals miljarder kronor i skatteintäkter genom att öppna sitt territorium för multinationella företags aggressiva skatteplanering, men också länder som Irland och Nederländerna agerar synnerligen osolidariskt.

Det hela går tillbaka på ett EU-direktiv från tidigt 1990-tal som gav företag rätt att bara skatta i det land där deras huvudkontor registrerats i stället för i varje land där de bedriver verksamhet. Något som lett till att länder bjuder under varandra när det gäller att sänka bolagsskatter och acceptera aggressiv skatteplanering.

Att aktivt och systematiskt befrämja skatteflykt bör inte vara förenligt med medlemskap i den Europeiska Unionen

Under den gångna mandatperioden har dock ett visst uppvaknande ägt rum. EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager menar att länder som tillåter aggressiv skatteplanering de facto ägnar sig åt en form av otillåtet statsstöd.

Det finns i själva verket många genomtänkta förslag på åtgärder från såväl kommissionen som parlamentet kring sådant som att multinationella företag bör betala skatt i de länder där de bedriver verksamhet och att ett golv för bolagsskatt, som inget medlemsland får underskrida, införs. Från folkrörelsehåll förs krav fram om att svartlista företag som ägnar sig åt aggressiv skatteplanering.

Detta dödläge måste brytas

Men tyvärr vingklipper ministerrådet förslag som på allvar skulle kunna inleda en avveckling av Europas skatteparadis, då de skatteparadisiska medlemsländerna lägger in sitt veto. Om inte det här dödläget bryts under den kommande mandatperioden så riskerar vi få se fortsatt försämrade statsfinanser i många länder och detta i ett läge när stora investeringar i klimatåtgärder, bostäder, utbildning, integration av flyktingar med mera krävs.

Samhällen kännetecknade av eroderande skattebaser, vittrande välfärd och ett allas krig mot alla hotar att ytterligare förstärka uppsvinget för högerpopulistiska och auktoritära rörelser. Det är därför påkallat att i kampen mot skatteflykt möjliggöra för en kvalificerad majoritet i ministerrådet att fatta beslut och sålunda avskaffa rådande krav på enhällighet. Att aktivt och systematiskt befrämja skatteflykt bör inte vara förenligt med medlemskap i den Europeiska Unionen.

Valter Mutt (PV)

kandidat till EU-parlamentet för Partiet Vändpunkt