Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Straffen för de som fuskar måste bli rejält hårdare och kontrollerna måste öka. Straffen måste vara i linje med omfattningen på lagbrottet, inte som i dag där det varierar kraftigt mellan medlemsländer. Medlemsstater måste göra fler oanmälda kontroller och ha tillgång till elektroniska system för övervakning av transporter, skriver debattören. Bild: Amel Emric
Straffen för de som fuskar måste bli rejält hårdare och kontrollerna måste öka. Straffen måste vara i linje med omfattningen på lagbrottet, inte som i dag där det varierar kraftigt mellan medlemsländer. Medlemsstater måste göra fler oanmälda kontroller och ha tillgång till elektroniska system för övervakning av transporter, skriver debattören. Bild: Amel Emric

Dags att sätta stopp för djurens helvetesresor

I många av Europas länder är villkoren för djur som transporteras vedervärdiga. De får inget vatten trots att det är över 30 grader varmt i de utrymmen de vistas och de tvingas in i lastbilar trots att de är skadade eller sjuka. I dag röstar vi i EU om kraftigt förbättrade villkor för djur inom transport och vi uppmanar alla svenska EU-parlamentariker att rösta ja, skriver Emma Wiesner (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På torsdag avslutas Europaparlamentets arbete med att granska transporten av levande djur. Dagens läge, där djur ibland kan transporteras under vedervärdiga villkor inom EU eller till länder utanför EU är skamfullt, och inte värdigt Europa. För många av djuren är det ett rent helvete.

Många medlemsländer struntar helt och hållet i om djuren mår bra. Trots att de skrivit under EU-lag om att ta hand om djur under transport, så orkar de inte ens genomföra kontroller för att se att lagen följs.

När lagen inte följs av alla drabbas de som följer den av sämre konkurrensvillkor, vilket exempelvis drabbat de svenska bönderna och företag. Dag ut och dag in ser svenska lantbrukare och åkare till att ta hand om djuren och ge de en god välfärd, något som deras konkurrenter i länder som Rumänien, Bulgarien men även l länder som Spanien inte gör. Där oseriösa aktörer fuskar och bokstavligen talat struntar i djurens bästa. Där vi i stället hör historier om djur som tvingas vistas dagar i utrymmen med temperaturer över 30 grader, inte har tillgång till dryck. Där de tvingas ombord på lastbilar trots att de är allvarligt skadade eller blir skadade under resans gång.

Gynna svenska bönder

Därför har Centerpartiet drivit ett hårt arbete för att förbättra situationen i EU. Kan vi tvinga EU:s medlemsländer att följa lagen och bli mer som oss så kan vi garantera att många fler djur mår bättre och samtidigt gynna de svenska bönderna.

Straffen för de som fuskar måste bli rejält hårdare och kontrollerna måste öka. Straffen måste vara i linje med omfattningen på lagbrottet, inte som i dag där det varierar kraftigt mellan medlemsländer. Medlemsstater måste göra fler oanmälda kontroller och ha tillgång till elektroniska system för övervakning av transporter.

De medlemsländer som inte följer lagstiftningen och därmed låter djur lida i onödan måste få kännbara sanktioner.

När lagen inte följs av alla drabbas de som följer den av sämre konkurrensvillkor, vilket exempelvis drabbat de svenska bönderna och företag

Den tillåtna tiden som levande djur får transporteras måste följa de regler vi redan har i Sverige och begränsas till åtta timmar, samtidigt som tidsgränserna för hur länge djur får transporteras på vatten minskar kraftigt. Dessutom behöver vi än mer data och kunskap om optimala resetider, för att kunna införa regler för specifika djurgrupper och åldersklasser.

EU måste förbjuda resor till tredjeländer där man inte kan garantera säkerheten. Det kan inte vara så att djur som exporterats far illa när de kommit fram eller. Mottagarlandet måste garantera detta.

Därför tar jag för givet att alla svenska parlamentariker röstar med mig på torsdag och röstar ja till kraftigt förbättrade villkor för djur inom transport. Det kan bli ett historiskt beslut för djurens välfärd och ett första steg mot att säga hejdå till helvetesresorna och knäcka de oseriösa företagare som inte förtjänar att hålla på med levande djur.

Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker