Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett ansvarsfullt agerande från Svenskt kött vore att informera sina konsumenter om risker med sina produkter, skriver David Stenholtz, Läkare för framtiden. Bild: Tomas Oneborg/TT, Privat
Ett ansvarsfullt agerande från Svenskt kött vore att informera sina konsumenter om risker med sina produkter, skriver David Stenholtz, Läkare för framtiden. Bild: Tomas Oneborg/TT, Privat

Dags att krossa myten om att kött är hälsosamt

I ett pressmeddelande ifrågasätter branschorganisationen Svenskt kött att kött överhuvudtaget är ohälsosamt. Detta trots att experter och hälsomyndigheter ständigt hävdar motsatsen, skriver David Stenholtz, Läkare för framtiden.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Denna månad gick branschorganisationen Svenskt kött ut med ett pressmeddelande där de ifrågasätter att kött överhuvudtaget är ohälsosamt. Detta är förvånande då en minskning av vår köttkonsumtion är ett råd från alla världens hälsomyndigheter och expertpaneler.

Denna ansvarslöshet är bara att beklaga. Att vilseleda sina konsumenter att fortsätta en hälsovådlig konsumtion ser sällan bra ut i historieböckerna och leder i många länder till befogade stämningar i miljardklassen.

Men trots brister var slutsatsen ändå att kött ökar risk för förtida död

Bakgrunden till Svenskt kötts pressmeddelande är en publikation i tidskriften Annals of Medicine där forskarna inte rekommenderar en minskad köttkonsumtion. Kritiken mot publikationen har varit hård från forskarvärlden, bland annat från Harvarduniversitetet. Men trots brister var slutsatsen ändå att kött ökar risk för förtida död. Forskarnas rekommendation baseras i princip på att de själva tycker att kött skapar så mycket glädje att det inte är värt den minskade sjukdomsrisken.

Washington Post avslöjade häromveckan att flera av forskarna har starka ekonomiska kopplingar till köttindustrin vilket de inte angett. Återigen har kritiken varit hård och många högt ansedda forskare anser att en stark intressekonflikt föreligger vilket borde ha angivits vid publicering.

Vilseledande data

”Tobaksindustrin spelade fult och miljoner dog – hur lik är matindustrin?” frågar sig forskare i en läsvärd analys av matindustrins agerande. Stora likheter föreligger tyvärr. En huvudstrategi är att så tvivel om vetenskap som skadar industrin vilket Svenskt kötts pressmeddelande är ett tydligt exempel på.

Myten att kött är en obligatorisk näringskälla för människor har länge förnekats av eniga experter

Svenskt kött lyfter även näringsämnen i kött som skäl till fortsatt hög konsumtion. Om cigaretter gav oss lite näring skulle de inte vara mindre cancerframkallande för det. Myten att kött är en obligatorisk näringskälla för människor har länge förnekats av eniga experter. Detta skildras även i filmen The Game Changers av James Cameron som hade premiär på Netflix förra veckan.

Byt fulspel mot ärlighet

Ett ansvarsfullt agerande från Svenskt kött vore att informera sina konsumenter om risker med sina produkter och styra om sin verksamhet till mindre skadliga, eller till och med gynnsamma produkter, i det här fallet vegetabiliska proteinkällor.

Att sprida vilseledande data från korrupta forskare betalda av köttindustrin är oacceptabelt

Att framställa skadliga produkter kan tyckas illa nog. Att dessutom sprida vilseledande data från korrupta forskare betalda av köttindustrin är oacceptabelt.

Låt oss byta fulspel mot ärlighet och köttet mot gröna, hälsosamma alternativ.

David Stenholtz, biträdande överläkare onkologi, ordförande Läkare för framtiden