Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det sägs att man kan se hur utvecklat ett land är genom att se dess medborgare i munnen, skriver debattörerna. Bild: Sanna Larsson
Det sägs att man kan se hur utvecklat ett land är genom att se dess medborgare i munnen, skriver debattörerna. Bild: Sanna Larsson

Dags att höja tandvårdsbidraget för äldre

Våra äldre har ofta större behov av tandvård. Men många seniorer har en begränsad ekonomi. Det är hög tid att tandvårdsbidraget för äldre höjs. Våra pensionärer ska inte behöva vänta längre, skriver bland andra Björn Klinge och Rikard Virta.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Avgifterna för tandvård är betydligt högre än för sjukvård. Få av våra äldre avstår från sjukvård för att det är dyrt. Men allt fler undviker tandvården på grund av höga kostnader. De senaste fem åren har andelen ökat från sju till elva procent. Fler än var tionde pensionär upplever alltså att de inte har råd att få sina grundläggande vårdbehov tillgodosedda.

Vi tycker att våra äldre förtjänar bättre. Därför uppmanar vi både medborgare och politiker att anamma 65+reformen, ett initiativ för att höja tandvårdsbidraget för äldre med 1 000 kronor per år. För samhället är det ett kostnadseffektivt sätt att göra stor skillnad i många människors liv.

Dålig tandhälsa kostar vårt samhälle enorma summor – att inte få sina tänder vårdade ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar. Den redan överbelastade primärvården skulle alltså få avlastning med 65+reformen. Människor som inte går på regelbundna tandundersökningar behöver också uppsöka kostsam akuttandvård eller omfattande tandvård oftare.

När fler äldre har råd med bättre tandhälsa skapas stora värden för både individen och samhället.

En liten kostnad för samhället

Våra seniorer är den grupp som har bidragit allra mest till svensk välfärd. De förtjänar uppskattning. Vi tycker att Sverige som samhälle kan göra mer. Det tycker även svenska folket – 75 procent håller med om att tandvårdsbidraget är för lågt för äldre, enligt en Novusundersökning.

Frågan om pensionärers villkor har hamnat högre upp på partiernas agendor under de senaste månaderna. Det välkomnar vi – men oavsett utfall av den debatten, är det en liten kostnad för samhället att ge alla pensionärer bättre möjlighet att gå till tandläkaren.

Nu är det dags att väcka 65+reformen till liv igen, men vårt initiativ har ingen politisk färg.

Idén har redan ett namn: 65+reformen är lånat från den politiska reformen som infördes för 20 år sedan av Göran Perssons regering. Tanken då var alldeles rätt, även om det fanns svagheter i hur det genomfördes.

Nu är det dags att väcka 65+reformen till liv igen, men vårt initiativ har ingen politisk färg. I förra veckan kom Kristdemokraterna med ett eget förslag om billigare tandvård för pensionärer. Vi välkomnar partiernas engagemang och hoppas att fler kan ställa sig bakom vår 65+reform eller egna liknande förslag.

Vi vill att kostnaderna ska sänkas för pensionärer. Men för att slippa de barnsjukdomar som reformen ledde till 2002 föreslår vi bättre kostnadskontroll och spelregler. På så vis skapar vi en 65+reform som är enkel, förutsägbar och rättvis.

Genom en tydligt riktad reform skapas stora hälso- och samhällsvinster. Det sägs att man kan se hur utvecklat ett land är genom att se dess medborgare i munnen. Låt oss höja ambitionen för svensk tandhälsa och anpassa välfärdssystemet till människors behov i takt med att vi lever längre.

Artur Ringart, journalist och programledare

Björn Klinge, professor emeritus Karolinska institutet, Senior rådgivare Aqua Dental

Bertil Marklund, Professor, läkare och specialist i allmänmedicin.

Rikard Virta, grundare, Aqua Dental

LÄS OCKSÅ: Inför ett högkostnadsskydd för tandvården

LÄS OCKSÅ: Kasta tandvårdsutredningen i papperskorgen

LÄS OCKSÅ: Studie: Dålig tandhälsa kopplas till ökad dödlighet i covid-19