Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Dags att granska slöseriet i Göteborg

Det omfattande slöseriet med skattemedel och den kultur av oegentligheter som genomsyrar Göteborgs kommun måste få ett slut. Med start i vår kommer vi därför att granska Göteborg på djupet, skriver Skattebetalarna och Slöseriombudsmannen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Mygelkulturen, 19/2

Det är bra att Socialdemokraterna i Göteborg ser de omfattande problem som finns i staden. Oegent-ligheterna i Intraservice måste få ett slut. Men problemen inskränker sig inte till Intraservice, de är snarare ett symptom på den förvaltningskultur som under lång tid verkar ha genomsyrat hela kommunen. Det är hög tid att på riktigt sätta stopp för slöseriet i Göteborg.

Omfattande slöseri

Det har under de senaste åren rapporterats om omfattande slöseri med skattebetalarnas pengar i Göteborg. Exemplen är så många att det tyder på ett mönster. I stället för att ta ansvar och adressera problemen presenterar nu Birgitta Nesterud (S) och Ann-Sofie Hermansson (S) ett ”förnyelseprogram” som till stora delar bara handlar om att inte bryta mot lagen. Eller fick tjänstemän strunta i upphandlingsregler och delegationsordning tidigare? Det så kallade förnyelseprogrammet är såvitt vi kan se ingenting annat än ett löjeväckande försök att skyla över decennier av vanskötsel.

Slöseriet i Göteborg har pågått alltför länge och lett till att kommunen har en betydligt högre kostnadsbild än jämförbara kommuner. Göteborgs stad har ett extremt stort antal anställda, 15 000 fler än Stockholms stad som är nästan dubbelt så stort. Göteborg har dessutom sex gånger fler kommunala bolag än vad Stockholm har. Kommunala bolag behöver inte vara ett problem, men det blir ett problem när bolagsstyrningen inte fungerar och medborgarnas insyn minskar.

Får bidrag med 2,5 miljarder per år

Göteborg är i dag den näst största mottagaren av kommunalt utjämningsbidrag och tar årligen emot 2,5 miljarder från andra delar av landet. Trots det betalar medianinkomsttagaren i Göteborg 6 800 kronor mer i skatt än om samma person hade valt att bo i Stockholm.

Vad Göteborg behöver är inte förnyade policydokument. Ansvariga politiker och tjänstemän behöver se till att lagar och regler följs och att överträdelser beivras. Det som krävs är ansvar och ledarskap, inte fluffigt värdeordsarbete. Men i stället sitter politikerna bara och tittar på när skattepengar slösas bort. Därför har Slöseriombudsmannen och Skattebetalarnas förening valt att granska Göteborg på djupet, och kommer under våren att presentera en genomgripande granskning av staden. Invånarna i Sveriges näst största stad har rätt att få insyn i hur politikerna spenderat deras skattepengar inför valet i höst.

Christian Ekström

vd Skattebetalarna

Johan Gustafsson

chef Slöseriombudsmannen