Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Stefan Berg

Dags att gå från ord till handling och ersätta Lisebergshallen

Nu är det hög tid att gå från tomma ord till praktisk handling och se till att en funktionell ersättningsarena för Lisebergshallen kommer på plats i Göteborg. För idrottens, ungdomarnas och göteborgarnas skull, skriver företrädare för Redbergslids IK.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För att travestera tidigare centerledaren Gunnar Hedlund: ”politik är att vilja, därför har politiker alltid velat”. Och i frågan om en ersättningsarena för den nu rivna Lisebergshallen har Göteborgs politiker och tjänstemän ”velat” både länge och väl. Det duger inte.

När beslutet om Västlänken klubbades igenom 2014 innebar det dödsstöten för Lisebergshallen, handbollsklubben Redbergslids IK:s hemvist sedan 1980 och arenan för alla de evenemang som inte fyller Scandinavium eller Ullevi. Genom åren har Lisebergshallen stått värd för allt från rockkonserter och melodifestivaler till teaterföreställningar och kongresser. Dessutom har Lisebergshallen använts av skolor och föreningar till avslutningar, och dagligen för träning, matcher och cuper i bland annat gymnastik, brottning, boxning, innebandy, futsal och basket.

Nu finns inte Lisebergshallen mer. Men tyvärr finns inte heller någon ersättningsarena som står färdig att använda. Det är det faktiska resultatet av fem års ”velande”.

Nu finns inte Lisebergshallen mer. Men tyvärr finns inte heller någon ersättningsarena som står färdig att använda. Det är det faktiska resultatet av fem års ”velande” som nu alla kultur- och idrottsintresserade göteborgare drabbas av. Men allra mest drabbas de barn och ungdomar som inte längre har en central arena att samlas kring för att utöva eller titta på sin favoritidrott. Och när idrotten tappar sin centrala plats i samhället leder det i förlängningen till fysisk och psykisk ohälsa, passivitet och utanförskap hos våra barn och unga.

En central arena skulle tillfälligt kunna placeras på den övergivna bandyplanen i det nordöstra hörnet av Heden, som ändå måste saneras på grund av den läckande och miljöfarliga kylanläggningen med etylenglykol. Förslaget är en modern, praktisk och kostnadseffektiv arena som skulle kunna vara på plats 12 månader efter beviljat bygglov.

I stället föreslår kommunen att det på platsen ska byggas en tillfällig dansbana till en kostnad av 25–30 miljoner kronor. Är det verkligen vad göteborgarna vill ha?

Arenan skulle även kunna fungera som evenemangsområde för Göteborgs internationellt uppmärksammade ungdomsarrangemang Partille Cup och Gothia Cup. Men i stället föreslår kommunen att det på platsen ska byggas en tillfällig dansbana till en kostnad av 25–30 miljoner kronor. Är det verkligen vad göteborgarna vill ha?

Under de senaste fem åren har vi suttit i otaliga möten med politiker och tjänstemän som alla uttryckt sin vilja att ta sitt ansvar och se till att Redbergslid får en vettig ersättningsarena för Lisebergshallen. Men lika lätt som det är att uttrycka sin vilja, lika svårt verkar det vara att gå från ord till handling och låta snack bli till verkstad.

I stället för att ta ansvar bollas frågan fram och tillbaka mellan politiker och tjänstemän utan att något konkret händer. Hade det hänt på en handbollsplan hade domaren blåst av för passivitet för flera år sedan. Men i Göteborgs kommun verkar det vara fullt möjligt utan att det får några konsekvenser för de ansvariga.

Konsekvenser får det däremot för Redbergslids IK som nu tvingats att spela sina matcher i Scandinavium. En arena som är byggd och anpassad för ishockey och inte för handboll.

Konsekvenser får det däremot för Redbergslids IK som nu tvingats att spela sina matcher i Scandinavium. En arena som är byggd och anpassad för ishockey och inte för handboll. En sämre idrottsupplevelse leder till minskade publikintäkter och ett minskat intresse för handbollen som idrott. Det minskar även intresset och viljan hos sponsorer att vara med och stötta verksamheten. För Redbergslids IK går den ekonomiska kalkylen inte ihop och 600 barn och unga riskerar att förlora en hälsosam och utvecklande fritidsaktivitet.

Göteborg har alltid varit en idrottsstad och tilldelades så sent som 2016 utmärkelsen ”Sveriges bästa idrottsstad” av SVT Sport. Sedan priset instiftades 2011 har Göteborg alltid varit med i toppen på den listan, men har de senaste åren dalat och återfinns nu på plats 13. En inte särskilt smickrande placering för en stad som säger sig ”vilja” vara landets ledande idrotts- och föreningsstad och skapa förutsättningar för en aktiv fritid, god hälsa och hög livskvalitet.

Det räcker som sagt inte med att ”vilja”. Man måste ”göra” också för att nå resultat.

Det räcker som sagt inte med att ”vilja”. Man måste ”göra” också för att nå resultat. Lösningarna på en fungerande ersättningsarena för Lisebergshallen finns men det krävs också politiskt ansvarstagande och handlingskraft för att dessa förslag ska bli verklighet. Så kom igen nu Göteborg. Sluta ”vela” och gör det som krävs för att vår stad åter ska bli ”Sveriges bästa idrottsstad” och se till att Lisebergshallen får en fungerande ersättningsarena.

Carl-Magnus Källfelt

ordförande Redbergslids IK

Tony Larsson

klubbdirektör Redbergslids IK

Henrik Lundström

sportchef Redbergslids IK