Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gröna studenters språkrör Aleese Rydlund och Katarina Folkesson.
Gröna studenters språkrör Aleese Rydlund och Katarina Folkesson.

Dags att bojkotta Brasilien

Bolsonaros brutala skövling av Amazonas måste få ett stopp. De bränder som nu härjar är ett hot mot oss alla och försvårar arbetet mot den globala uppvärmningen, skriver Gröna studenters språkrör.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Amazonas brinner. Just nu rasar ungefär 9 500 bränder i världens största regnskog – alla i Brasilien. I år har bränderna ökat kraftigt, omkring 73 000 bränder har härjat hittills. Jämfört med samma period förra året har bränderna under 2019 ökat med 83 procent. Bränderna syns från rymden och svart tjock rök täcker stora delar av Brasilien. Landets rymdforskningsinstitut har rapporterat att drygt en och en halv fotbollsplan av Amazonas regnskog förstörs varje minut.

Klimatarbetet försvåras

Det här är inget annat än en katastrof. Amazonas regnskog producerar tjugo procent av världens syre och ses som jordens lungor. Att punktera våra lungor är ett enormt hot mot människans existens på jorden. Men det är inte bara vårt liv som är hotat. Amazonas är världens mest artrika tropiska regnskog med över 40 000 olika växtarter, 800 däggdjursarter, 1 500 fågelarter och 3 000 fiskarter. När deras hem brinner hotas den biologiska mångfalden och viktiga ekosystem rubbas. Dessutom försvåras arbetet mot den globala uppvärmningen kraftigt av att Amazonas brinner, eftersom färre träd resulterar i att mer koldioxid stannar kvar i atmosfären.

Den kraftiga ökningen av skogsbränder i Amazonas är en följd av Jair Bolsonaros ignoranta och brutala politik. När han som president upplåter naturområden till jordbruk och gruvnäring tillåter han stora skövlingar av viktig regnskog. Djur som kämpar för sin existens blir mördade eller får sina hem totalt förstörda. Ursprungsbefolkningars rättigheter ignoreras och kränks ständigt. Skogar som förser världen med syre blir slaktade i jakten på palmolja och andra näringar. Bolsonaro skyller bränderna på naturliga orsaker, men forskare är tydliga med att de är en följd av de stora skövlingarna.

Sverige måste agera tydligt

Omvärlden måste sätta stopp för Bolsonaros politik. Norge och Tyskland har agerat. Båda dessa länder har tillsammans dragit tillbaka motsvarande 670 miljoner kronor till Brasilien, för att markera mot avskogningen av Amazonas. Det är dags för fler att följa efter och gå längre. Vi i Gröna studenter kräver att regeringen, EU-parlamentariker och Sveriges representanter i FN agerar tydligt mot Bolsonaro och bojkottar Brasiliens regim fram tills avskogningen får ett stopp och Amazonas räddas.

Att omvärlden väljer att bojkotta ett land är inget nytt, det har fungerat förut. När apartheid styrde samhället i Sydafrika markerade omvärlden tydligt och bojkottade landet för att pressa på för förändring. Det tydliga ställningstagandet hjälpte kampen mot apartheid och blev en bidragande orsak till avskaffandet. Att skövla stora delar av världens största regnskog är ett grovt brott mot mänskligheten, naturen och djuren. I en tid av global uppvärmning och massutrotning kan vi inte bara se på utan att agera. Vi har inte råd att förlora våra lungor.

Aleese Rydlund

Katarina Folkesson

Språkrör för Gröna studenter