Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Undersköterskornas arbete har nedvärderats för länge nu och vi lyfter på ögonbrynen åt att Vårdförbundet påstår att vi vill ta arbetsuppgifter från dem, skriver debattörerna.

Dags att börja uppskatta oss undersköterskor

Trots att de flesta är överens om att undersköterskornas roll som omsorgsgivare inom vården är värdefull så får vi inte den uppskattning vi förtjänar, skriver Karin Andersson, ordförande för Kommunal SU Mölndal

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Sjuksköterskekrisen, 21/6

Det är med höjda ögonbryn och rynkad panna vi läser Vårdförbundets text om sjuksköterskornas situation. Vi undersköterskor på Sahlgrenska har ett gott samarbete med sjuksköterskorna. Men här målar Vårdförbundet upp en bild av att vi skulle ta över uppgifter från sjuksköterskorna som vi inte är kompetenta att utföra och de antyder till och med att det är en patientfara.

Använd undersköterskorna effektivare

Det är fel. Bristen på sjuksköterskor beror på att de utför arbete som vi undersköterskor är proffs på. Vi talar om det patientnära omsorgsarbetet, vilket innebär att sköta patientens hygien och se efter hens sår. Det är att hjälpa patienten att förstå och följa de föreskrifter som dietister och sjukgymnaster har gett rörande nutrition och träning. Det är att förklara och trösta när tankarna börjar snurra i patientens huvud. De flesta håller nog med om att det här är avgörande delar av en sjukhusvistelse. Inget av det kräver sjuksköterskelegitimation.

Genom att använda undersköterskornas kompetens mer effektivt skulle sjuksköterskorna få mer utrymme att göra det som de har legitimation att utföra. Det är också något som flera avdelningar på Sahlgrenska har sett, därför börjar man nu anställa fler undersköterskor igen. Det här ser vi på flera ställen i landet och vi har en snabbt ökande brist på undersköterskor. Samma sak gäller barnsköterskor och skötare.

Inför yrkeslegitimation

Även ur ekonomisk synvinkel är undersköterskor värdefulla. Sjukhusrelaterade infektioner som uppstår av bristande hygien eller bristande skötsel av små åkommor är påfrestande för individen – och dyrt för samhället. Med god patientnära omsorg gynnas både vårdkvaliteten och sjukhusets plånbok. Kommunal beslutade nyligen att verka för en yrkeslegitimation för undersköterskor. Det behövs för att vår yrkesutbildning ska värdesättas. Det finns också ett flertal specialister bland oss undersköterskor, skötare och barnsköterskor, till exempel inom anestesi och operation. Deras uppgifter kräver hög kompetens och lång erfarenhet, men det syns varken i deras titel eller lön.

Vi säger till Vårdförbundet och till våra arbetsgivare: ni klarar er inte utan oss. Nu är det dags att uppskatta vår insats i vårdteamet. Det är nödvändigt för att attrahera fler till det här fantastiska yrket som vi utför med både professionalism och stolthet. Själva fortsätter vi vårt goda samarbete med sjuksköterskor och andra yrkesgrupper på våra arbetsplatser.

Karin Andersson

ordförande Kommunal SU Mölndal

Hans Ekström

ordförande Kommunal SU Sahlgrenska

Lars-Göran Baatz

ordförande Kommunal SU Psykiatri

Eva Kärrman

ordförande Kommunal SU Östra