Dödshjälpsfrågan är inte medicinsk utan rör hela samhället

Frågan om dödshjälp är inte bara medicinsk utan medborgerlig, skriver Barbro Westerholm, en av de läkare som förespråkar en utredning av frågan om läkarassisterat döende.

ANNONS
|

Slutreplik

3/2 Släpp motståndet och kräv en utredning om frivillig dödshjälp

6/2 Vi vill inte ha en diskussion om vilka liv som är värda att levas

Jag är en av de 181 läkare som undertecknade den artikel där vi förde fram att det är hög tid för Läkarförbundet att ta tag i frågan om läkarassisterat döende och släppa sitt ihärdiga motstånd mot att ens att låta en utredning öka vår kunskap om detta. I likhet med Svenska Läkarsällskapet menar vi att frågan inte är medicinsk utan medborgerlig och att det därför är rimligt att en parlamentarisk utredning snarast kommer till stånd.

ANNONS

Utredning kan föra frågan framåt

Det är inte att förminska dödshjälpsfrågan, tvärtom, utan att föra den framåt genom att utreda den genom en parlamentarisk utredning bestående av företrädare för samtliga politiska partier och genom medverkan av civilsamhällets olika organisationer och företrädare för berörda yrken. Vilket ställningstagande en sådan utredning kommer fram till vet vi inte, om det blir lagstiftning eller inte, om läkarassisterat döende kan ses som en del av den palliativa vården som vi alla vill utveckla eller inte eller om det blir blankt nej. Det är svåra frågor som inte ska förbehållas läkarkåren, den gäller hela samhället.

Barbro Westerholm, läkare och riksdagsledamot (L)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS