Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dåligt ledarskap hindrar fred

Både David Schreibers och mitt mål är att skapa en rättvis och varaktig fred där såväl Israels medborgare som palestinier får möjlighet att leva i trygghet. Låt oss fortsätta med en saklig debatt, skriver Olle Katz.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Israel-Palestina, 26 & 30/8

David Schreiber och jag tycks vara överens om mycket vad gäller konflikten Israel-Palestina. Vi vill båda ha fred genom en tvåstatslösning, vi anser båda att byggandet av bosättningar på Västbanken är ett hinder för detta.

Min poäng med artikeln var att Ebba Bush Thor (KD) och Birgitta Ohlsson (L) genom sitt deltagande i mötet går emot sina egna partiers politik i frågan, en politik som i stort delas av Schreiber och mig.

Schreiber kallar mig hycklare och angriper i stället mitt medlemskap i JIPF – Judar för Israelisk-Palestinsk Fred – som står just för en tvåstatslösning. En sådan kräver naturligtvis att de ockuperade områdena återgår till staten Palestina. JIPF arbetar mot antisemitism var den än må visa sig. Oavsett om det är i Sverige eller i Mellanöstern. Att Ship to Gaza får ägna en del kraft åt att säga nej till grupper som är antisemitiska är sorgligt. De vet att devisen ”mina fienders fiender är mina vänner” är en dålig idé.

Gemensamma mål

Jag tar avstånd från ”organisationer som underblåser hat, konspirationer och rasism”. Schreibers och mitt gemensamma mål är att skapa en rättvis fred där såväl Israels medborgare som palestinier får möjlighet att leva i trygghet och kunna bygga en varaktig fred. Ett hinder för detta, förutom bosättningarna, är bristen på ansvarsfullt ledarskap i den korrupta palestinska myndighetens ledning och de fanatiska krafterna i Gaza. Ett annat hinder är bristen på ansvarsfullt ledarskap i Israel där de ultraortodoxa krafterna och de rasistiska krafterna tycks få allt större makt.

Jag är liksom Schreiber trött på fanatism och de flesta ”ismer” förutom humanism. Så låt oss fortsätta med en saklig debatt.

Olle Katz

talesperson för Judar för Israelisk-Palestinsk fred