Det hade varit bättre om pengarna som lades ned på att finansiera sextimmars-projektet på Svartedalens äldreboende i stället hade gått till de arbetande medarbetarna för att stimulera och uppmuntra till långsiktiga och bestående arbetsmiljöförändringar i verksamheten, skriver Maria Rydén (M).
Det hade varit bättre om pengarna som lades ned på att finansiera sextimmars-projektet på Svartedalens äldreboende i stället hade gått till de arbetande medarbetarna för att stimulera och uppmuntra till långsiktiga och bestående arbetsmiljöförändringar i verksamheten, skriver Maria Rydén (M).

Dålig arbetsmiljö botas inte med sextimmars arbetsdag

Sextimmars arbetsdag är en dyr lösning på en dålig arbetsmiljö. Det finns bättre alternativ. Populistiska försök som Svartedalens äldreboende är skadliga och bygger inte förtroende, skriver Maria Rydén (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

Sextimmarsdag, 30/12, 3/1, 12/1

Eva Kärrman, ordförande för Kommunal Väst, har fått medlemmarnas förtroende i frågan om att säkerställa en god arbetsmiljö. I en situation där Eva själv pekar på att personal lämnar på grund av dålig arbetsmiljö är arbetstidsförkortning den enda lösning hon kommer med. Resonemanget som förs är motsägelsefullt och Eva drar sig inte heller för att sätta sig till doms över andras egna val i frågan om att arbeta deltid.

Kommunals ordförande beskriver det som en lyx att arbeta deltid och målar upp en skrämmande framtidsbild för sina medlemmar som fattigpensionärer med garantipension när de inte, som hon uttrycker det ”orkar med heltid”.

ANNONS

Hur hade det varit om Kommunals ordförande, i stället för att skrämma sina medlemmar, arbetade mer aktivt för att stärka arbetsmiljön?

Det finns arenor där vi kan mötas, fackliga företrädare och politiker. En sådan är de tillfällen som vi Allianspolitiker bjuder in till emellanåt. Mötena brukar vara välbesökta med representanter från de olika förbunden, men inte av Kommunal. Varför? Vid ett enda tillfälle har de visat intresse och det var när frågan om att införa valfrihet i hemtjänsten diskuterades.

Skönmålning

De rödgröna politikerna från Västra Hisingen Patrik Helgeson (V), Jahja Zeqiraj (S) och Carolina Bruseman (MP) skönmålar arbetstidsprojektet och pekar på de farhågor jag hade inför projektet. Jag vidhåller att försöket slår mot verksamhet och personal eftersom det ger besvikelse när arbetstidsförkortning med bibehållen lön av ekonomiska skäl inte går att genomföra på bred front. Populism är skadligt och bygger inte förtroende. Kan det på sikt bli annat än kvalitetsförsämringar när pengar delas ut utan motprestation?

Svårigheterna att rekrytera och behålla personal ökar. Särskilt svårt är det att rekrytera och behålla medarbetare med erfarenhet, vilket påverkar lönenivåerna. Eftersom jag vill se kvalitet i verksamheterna så väljer jag hellre att satsa på att behålla erfaren personal och fortsatt anställa utbildade medarbetare framför att betala personal för att stanna hemma.

ANNONS

Stadsdelstrojkan fäktar även efter mina förslag på alternativ användning av miljonerna. Svaret är enkelt, jag tycker att det hade varit bättre om pengarna hade gått till de arbetande medarbetarna för att stimulera och uppmuntra till långsiktiga och bestående arbetsmiljöförändringar i verksamheten.

Med en politik där alla ska få allt utan att själv bidra riskerar vi inte bara fattigpensionärer, utan även ett samhälle utan tillväxt med framtidstro och hopp och som kan leverera kvalitet i välfärden. Sextimmars arbetsdag är en kostsam lösning om man samtidigt ska betala lön som om att det var en åttatimmars arbetsdag. Att köpa sig fri från ansvar kan aldrig vara lösningen.

Maria Rydén (M)

kommunalråd i opposition

ANNONS