För oss moderater och kristdemokrater är arbetet för att minska skador och problem kopplade till alkohol, narkotika, doping och tobak (ANDT) högt prioriterat. Vi är stolta över att det var en moderat statsminister och en kristdemokratisk socialminister som gav Sverige sin första nationella ANDT-strategi.
Den 1 januari i år borde Sveriges tredje strategi ha trätt ikraft. Tyvärr förmådde inte regeringen att ta fram ett nytt förslag i tid. Och när de till slut la sitt förslag på riksdagens bord var det en strategi som inte alls höll måttet. Strategin hade förvisso utökats med bokstaven S genom tillägg av spel om pengar. De hade även återinfört målet om att skydda barn från skadeverkningar från ANDTS, men i övrigt var det få nyheter i regeringens förslag.
Saknar insatser
Konkreta insatser saknades helt. Regeringen presenterar mål och visioner men saknar svar på hur de ska uppnås. Det duger inte. Därför röstar vi nu nej. Och vi är i gott sällskap. Faktum är att S och MP står helt ensamma. Att sex av riksdagens åtta partier säger nej till strategin är ett underbetyg för regeringen och socialminister Lena Hallengren (S).
Moderaterna och Kristdemokraterna är angelägna om att Sverige så snart som möjligt får en ny ändamålsenlig ANDTS-strategi på plats. Vi har därför lagt ett antal förslag kring hur problemen i regeringens strategi kan åtgärdas. I riksdagens socialutskott har vi jobbat konstruktivt tillsammans med övriga partier för enas om förslag som kan förbättra strategin och arbetet framåt. När regeringen nu ska göra sin bakläxa blir de hjälpta av en tydlig beställning från riksdagen. M, KD och en riksdagsmajoritet kräver:
Minskade skador
Ett nytt övergripande mål som beaktar olika produkters skadeverkningar. I regeringens förslag är målet att minska bruket av tobaks- och nikotinprodukter. Vårt mål är istället minskade skador. Istället för att som regeringen jaga snusare vill vi minska rökningen och förebygga så att unga varken börja röka eller använda nikotinprodukter.
En seriös politik behöver utgå från fakta och göra skillnad på exempelvis snus och cigarretter.
Vetenskapliga riskbedömningar av ANDT-produkter. En seriös politik behöver utgå från fakta och göra skillnad på exempelvis snus och cigarretter.
Kartläggning av beroendevården och narkotikamissbruket. För att utveckla och förbättra beroendevården behöver regeringen åtgärda bristen på grundläggande statistik och kunskap. Idag vet vi varken hur många personer som har ett tungt missbruk eller hur många som får så kallad LARO-behandling.
En förstärkt vårdgaranti. När en person med beroendeproblem är motiverad och söker hjälp får samhällets svar inte vara en kölapp. Personer med beroendesjukdom behöver få vård och behandling snabbare. Långa väntetider måste bort och en förstärkt vårdgaranti bör utredas.
Evidensbaserat förebyggande
Ett kompetenscentrum för ANDTS-prevention. Grunden i ett framgångsrikt ANDTS-arbete är evidensbaserade förebyggande insatser. Vi kräver ett nationellt kompetenscentrum som utifrån expertis och vetenskap ska utveckla effektiva metoder men också stödja och utbilda den personal som arbetar med det ANDTS-preventiva arbetet ute i landet.
Gör om, gör rätt och lyssna på riksdagsmajoritetens krav.
Vårt besked till regeringen är tydligt: Er strategi duger inte. Gör om, gör rätt och lyssna på riksdagsmajoritetens krav. Först då kan vi effektivt motverka det mänskliga lidandet och den samhälleliga problembörda som är kopplad till ANDTS.
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot i Socialutskottet
Pia Steensland (KD), riksdagsledamot, partiets talesperson för ANDTS-frågor och beroendeforskare vid Karolinska Institutet
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.