Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför skapar Trump ett osäkert Europa

Donald Trumps seger ger en helt ny säkerhetssituation inte bara för Baltikum, utan också för oss här i Sverige. Det innebär ett försvagat Nato och med det ett mer osäkert Europa, skriver Kenneth G Forslund (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kenneth G Forslund (S) ordförande riksdagens utrikesutskott
Kenneth G Forslund (S)

ordförande riksdagens utrikesutskott

Världen är i chock efter Donald Trumps stora seger i det amerikanska presidentvalet. Dollarkursen rasar och experterna försöker hitta förklaringar. Egentligen borde vi inte vara förvånade. Numera hör det till vanligheten att opinionsinstituten helt missar vartåt valvinden blåser och underskattar de starka populistiska strömningarna. Vi ser det i val efter val, i folkomröstningar och i den offentliga debatten.

Visar vad det handlar om

Michael Moors föredrag i filmen Jag älskar Donald Trump visar med all önskvärd tydlighet vad det handlar om. Den överlägset viktigaste frågan för väljarna är förändring. Väljarnas längtan efter något annat gör att de blir blinda för att kampanjerna är tomma på konkret politiskt innehåll. Det är till och med en fördel, det ger dem möjlighet att själva önsketänka och läsa in det de vill i det outtalade.

Oron har varit stor både i USA och i omvärlden för vad en seger för Donald Trump egentligen kommer att innebära konkret och frågetecknen är många.

Troligtvis blir det inte så stora skillnader. En amerikansk president är en del i ett komplext system. Han kommer inte kunna genomföra de allra mest extrema förslagen han drivit i valrörelsen. Han blir, precis som Barack Obama blev, tvungen att anpassa sig till ämbetet och verkligheten. Lika lite som att allt gott blev verklighet under Obamas tid, lika lite kommer allt ont att bli verklighet under Trumps.

Stort inflytande

Men, just utrikespolitiken är ett område där den amerikanske presidenten har stort inflytande. Det kommer troligen att innebära ett försvagat FN och därmed ett svagare internationellt samarbete kring att förebygga konflikter och att motverka klimathotet. Vad den nye presidenten kommer att innebära för Mellanöstern kan nog ingen sia om i dag.

För vårt absoluta närområde, Baltikum, finns flera varningslampor som lyser. Ett av de mer oroande vallöftena han levererade handlade om att det inte är säkert att USA kommer att komma till undsättning om de Baltiska staterna skulle utsättas för ett angrepp från Ryssland. Det ger en helt ny säkerhetssituation inte bara för Baltikum, utan också för oss här i Sverige. Trump innebär ett försvagat Nato och med det ett mer osäkert Europa.

Självklart kommer de svenska relationerna till USA att vara fortsatt mycket goda. Vårt bilaterala samarbete går djupt och har utvecklats under lång tid. Det kommer inte att förändras med Trump vid makten.

Kenneth G Forslund (S)

ordförande riksdagens utrikesutskott