Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ordningsvakter, väktare och skyddsvakter kan vara den del av den lösningen tillsammans med annan kompetens, men framförallt måste vi bli fler poliser. Många fler poliser, skriver Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg. Bild: Bengt Kjellin
Ordningsvakter, väktare och skyddsvakter kan vara den del av den lösningen tillsammans med annan kompetens, men framförallt måste vi bli fler poliser. Många fler poliser, skriver Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg. Bild: Bengt Kjellin

Därför säger vi nej till ordningsvakter

Under veckan som gått har vi fått många frågor, synpunkter och en del kritik för att vi avslog ansökan från Göteborgs kommun om att låta ordningsvakter patrullera på vissa platser i centrala stan. Jag ska försöka förklara hur vi hamnade i det ställningstagandet, skriver Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Tryggare Göteborg, 14/12

Grunden för vårt beslut är att vi inte ser att det är förenligt med gällande lagstiftning. Lagen om ordningsvakter kom 1980 och innehåller bestämmelser om när, var och hur man kan använda ordningsvakter. Där talar man om platser och tillställningar där man typiskt sett kan använda ordningsvakter, till exempel bad och campingplatser, festplatser, idrottsevenemang och på platser där det serveras alkohol.

I lagen finns också en undantagsbestämmelse om att man kan använda ordningsvakter även på andra platser ”om det finns ett särskilt behov och det är av väsentlig betydelse från allmän synpunkt”. Detta undantag ska användas restriktivt. Det är alltså med denna undantagsbestämmelse som Göteborgs kommun vill låta ordningsvakter patrullera vissa områden i centrala stan. Vi har sagt nej eftersom vi inte ser att förutsättningarna för att använda undantagsbestämmelsen är uppfyllda.

Kräver förändrad lagstiftning

Själv är jag inte alls motståndare till att använda ordningsvakter, väktare och skyddsvakter som komplement till vår verksamhet. Redan i dag anlitar vi duktiga skyddsvakter som skydd för vår verksamhet i polishuset på Ernst Fontells Plats i Göteborg. Det vore fullt möjligt att mer regelmässigt använda dessa kompetenser till bevakning av olika objekt, till exempel brottsplatser, bevakning av frihetsberövade som är intagna på sjukhus och kanske för viss ordningshållning på torg och köpcentrum.

Om vi fick möjlighet att anställa sådan kompetens direkt hos oss i polisen skulle vi kunna styra den till platser och uppdrag där de gjorde bäst nytta för stunden. Att vi anställer sådan kompetens utesluter inte alls att även kommuner skulle kunna göra det – även om jag tror att vi har bättre träffsäkerhet med våra lägesbilder om var de gör bäst nytta.

Oavsett om vi eller kommunen anställer ordningsvakter för en mer generell användning så krävs det, enligt vår uppfattning, en förändrad lagstiftning. Vi ska inte bryta i undantagsbestämmelser för att pressa in löpande verksamhet.

Samtidigt är det viktigt att ha i minnet att vi i Sverige har en av Europas minsta poliskårer. Fram tills för något år sedan var det en mer eller mindre samlad politisk uppfattning att den bemanningen vi hade var korrekt. Nu finns en ganska stor samstämmighet i att vi måste bli fler. Ordningsvakter, väktare och skyddsvakter kan vara den del av den lösningen tillsammans med annan kompetens, men framförallt måste vi bli fler poliser. Många fler poliser!

Erik Nord

chef för polisområde Storgöteborg