Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunalskatten är, till skillnad från den statliga inkomstskatten, ingen omfördelande skatt – utan en platt skatt, skriver Anna Skarsjö.  Bild: Isabell Höjman/TT, Pressbild Kommunal
Kommunalskatten är, till skillnad från den statliga inkomstskatten, ingen omfördelande skatt – utan en platt skatt, skriver Anna Skarsjö. Bild: Isabell Höjman/TT, Pressbild Kommunal

Därför säger vi nej till en höjning av kommunalskatten

Skattemedel ska användas för att bidra till omfördelning och jämlikhet. Därför tycker jag att det är oturligt att vissa partier verkar se en höjning av kommunalskatten som det enda sättet att klara utmaningarna i välfärden. Vi anser snarare att staten bör ta större ansvar för finansieringen, skriver Anna Skarsjö, Kommunal Väst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Skatterna är livskällan för byråkratin, armén, prästerskapet och hovet, kort sagt för hela den verkställande maktens apparat.” Orden författades av filosofen Karl Marx i hans bok om Louis Bonaparte som utgavs 1852. Karl Marx har nu visserligen varit död i 136 år, men hade han kunnat besöka Göteborg 2019 finns det anledning att tro att han hade blivit minst sagt bekymrad över vissa partiers vilja att höja vår kommunalskatt.

Att betala skatt är bland det finaste jag vet. Genom att lägga en del av min inkomst varje månad bidrar jag som skattebetalare till den generella välfärden som är en garant för individens frihet. En generell välfärd som är lika fördelaktig för näringslivstoppen som undersköterskan. Där vi alla betalar och som alla får ta del av.

Kontraproduktiv lösning

Samtidigt bygger mycket av min vilja att betala skatt på övertygelsen om att systemet ska bidra till omfördelning och jämlikhet. Där den som har mycket ska bidra mer. Därför tycker jag att det är oturligt att vissa partier verkar se en höjning av kommunalskatten som det enda sättet att klara utmaningarna i välfärden. Vi anser snarare att staten bör ta större ansvar för finansieringen.

Den lågavlönade drabbas mer än den högavlönade då de procentuellt sett får betala lika mycket på sin inkomst

Kommunalskatten är, till skillnad från den statliga inkomstskatten, ingen omfördelande skatt – utan en platt skatt. Det innebär att den lågavlönade drabbas mer än den högavlönade då de procentuellt sett får betala lika mycket på sin inkomst. I detta fall innebär det att medlemmarna i Kommunal är de som får betala för fler kollegor och bättre välfärd.

Ta från de rika

Det finns de i Göteborg som har råd att betala mer till välfärden. Därför föreslår Kommunal i det nya idéprogrammet Skatteväxling för välfärden en återinförd arv- och gåvoskatt samt en ny progressiv fastighetsskatt där den som bor i en fastighet värd mer än 6,5 miljoner får höjd skattesats. Dessa förslag innebär att staten får ta ett större ansvar för välfärdens finansiering i stället för att lägga över kostnaden på kommunerna. Vårt svar här är solklart – bor du i en lyxvilla i Långedrag ska du bidra mer än om du bor i en bostadsrätt i Bergsjön.

Bor du i en lyxvilla i Långedrag ska du bidra mer än om du bor i en bostadsrätt i Bergsjön

I början på hösten menade Axel Josefsson (M) för att det föreslagna kommunala utjämningssystemet kan innebära att Göteborgs kommun går miste om 200 miljoner i statligt stöd och varnade för att det kan innebära att vi tvingas höja skatten i kommunen. Den rödgrönrosa oppositionen föreslår redan nu en skattehöjning på 40 öre i deras budgetförslag.

Välfärden kommer behöva stora investeringar de kommande åren för att ge utrymme till lönesatsningar och mer personal. Jag är orolig för att riksdagens högermajoritet sannolikt inte kommer tolerera de satsningar som behövs, samtidigt som många kommuner beräknas gå med stora underskott. Det är väldigt allvarligt.

Däremot är jag också övertygad om att en kommunal skattehöjning alltid bör vara det sista alternativet mot nedskärningar – inte fungera som en garant för kommunens välfärd. Skatteintäkterna kommer behöva öka de kommande åren. Samtidigt bör de öka på rätt sätt. Därför säger vi nej till en höjning av kommunalskatten.

Anna Skarsjö, ordförande Kommunal Väst