Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Höstens utveckling med mord, sprängningar, kriminalitet och skjutningar har aktualiserat Sverigedemokraternas politik, skriver Ante Filip Tepic.  Bild: Privat
Höstens utveckling med mord, sprängningar, kriminalitet och skjutningar har aktualiserat Sverigedemokraternas politik, skriver Ante Filip Tepic. Bild: Privat

Därför har SD klättrat till toppen av svensk politik

Höstens opinionsmätningar visar att partier som står fast vid sina kärnfrågor och ståndpunkter får alltmer stöd av väljarna. I detta fall är det Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets konsekvens som belönats, medan Socialdemokraternas, Moderaternas och Kristdemokraternas inkonsekvens straffats, skriver Ante Filip Tepic, statsvetare och skribent.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverigedemokraterna har för första gången det största stödet i en undersökning från SVT/Novus. I senaste undersökningen som genomfördes mellan den 18 november till den 15 december 2019 hamnar partiet på 24 procent. Ett annat parti som också gått framåt är Vänsterpartiet; i denna undersökning får de närmare tio procent (9,9). Vilken faktor är det som återfinns hos dessa båda partier, som tillsammans attraherar mer än var tredje väljare?

Står fast vid sakfrågor

Det Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har gemensamt är ett konsekvent förhållningssätt gentemot sakfrågor. De förstnämnda har inte behövt förflytta sin position gällande invandringspolitiken eller lag och ordning, utan har i stället gynnats av senaste tidens oroligheter och på så sätt har verkligheten hamnat närmare deras politik. De sistnämnda har visat sig beredda att sätta käppar i hjulet för regeringen, när denna inte yttrar en vilja att gå till mötes.

Höstens utveckling med mord, sprängningar, kriminalitet och skjutningar har aktualiserat Sverigedemokraternas politik. Utan att ha behövt inta en ny position gentemot dessa aspekter, är det en händelseutveckling som gått hand i hand med partiets retorik. Det som partiet efterlyser, verkar samhället i nuläget visa brist på.

Vänsterpartiet lyckades därmed visa att man inte är ett parti som kommer förhålla sig undfallande gentemot regeringens politik

När regeringen förberedde en privatisering av Arbetsförmedlingens verksamhet, svarade Vänsterpartiet med att hota om en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Hotet om att väcka misstroende drogs tillbaka i sista stund efter att regeringen backade i frågan och sköt upp planerna. Vänsterpartiet lyckades därmed visa att man inte är ett parti som kommer förhålla sig undfallande gentemot regeringens politik.

Saknar konkreta åtgärder

Tre partier som å andra sidan tappat stöd är Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Problemet med dessa är att de har tappat en del av sina gamla väljare, samtidigt som nya inte lyckats attraheras.

I brist på konkreta åtgärder, verkar tålamodet ha sinat bland väljarna

Socialdemokraterna har rört sig in mot mitten genom sin numera åtstramade invandringspolitik och har å sin sida missgynnats av senaste tidens oroligheter. Som det ledande regeringspartiet har Socialdemokraterna ett stort ansvar och ställs därmed inför logiska problem när otryggheten tilltar i samhället. I brist på konkreta åtgärder, verkar tålamodet ha sinat bland väljarna.

Hårdare tag hjälper inte

Moderaterna och Kristdemokraterna har successivt kommit allt närmare Sverigedemokraterna, dock utan resultat än så länge. Dessa partiers betoning på en stramare invandringspolitik samt hårdare tag gentemot kriminella och otryggheten, är en efterfrågan hos väljarna som Sverigedemokraterna redan tillfredsställer. Därför har dessa två partier inget att vinna i samband med en förflyttning närmare Sverigedemokraterna, utan riskerar i stället att förlora en ännu större del av sin traditionella väljarbas.

Därför har dessa två partier inget att vinna i samband med en förflyttning närmare Sverigedemokraterna

Således är lärdomen som kan dras från opinionsundersökningen att partier med en konsekvent politik ökar i stöd. I detta fall är det Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets konsekvens som belönats, medan Socialdemokraternas, Moderaternas och Kristdemokraternas inkonsekvens straffats.

Ante Filip Tepic, statsvetare och skribent