Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rickard Nordin (C), riksdagsledamot,  talesperson i klimat- och energifrågor.
Rickard Nordin (C), riksdagsledamot, talesperson i klimat- och energifrågor.

Därför demonstrerar jag för klimatet i dag

Sveriges roll i världen är stor. Vi är ett land som genom historien vuxit till att bli en välfärdsstat som alltid hamnar i topp i trygghetsmätningar, jämställdhets- och jämlikhetsmätningar och vi nämns ofta som ett föregångsland på klimatsidan. Men vi kan, bör och ska bli ännu bättre. På samma sätt som skolstrejker och demonstrationer nu sprider sig över världen måste vi driva en politik som inte stannar vid vår gräns. Därför går jag med i demonstrationen i Göteborg i dag, skriver Rickard Nordin (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Parisavtalet från 2015 säger att den globala uppvärmningen måste stanna under två grader, helst inte över 1,5 grader. Sverige har skrivit under och lovat att göra allt för att hjälpa till att nå målen. Vi gör det genom att ställa om samhället. Mot förnybar energi, bort från fossila bränslen och material. Bussar körs på biogas, fler och fler elbilar surrar fram i samhället och resandet med tåg ökar. I Januariavtalet, som Centerpartiet förhandlat fram tillsammans med Liberalerna och regeringen S+MP, sker en grön skatteväxling där höjda avgifter och skatter på miljöförstörande verksamhet och utsläpp satsas på jobb och företagande.

Tekniken är vår vän

Det låter som en klyscha när vi säger att klimatet inte kan vänta. Det gör det inte mindre sant. Tiden då världen kunde luta sig tillbaka och diskutera är sedan länge förbi. Det krävs handling och handlingskraft. Det krävs smarta, effektiva lösningar som hjälper vanliga människor att ta stegen framåt, utan att göra stora inskränkningar i vardagslivets självklarheter.

Vi tror inte att det går att gå tillbaka i den tekniska och rationella utvecklingen. Vi vet däremot att det går att göra saker effektivare och mer miljövänligare. Och vi vet att tekniken är vår vän.

Vi tror inte att det går att gå tillbaka i den tekniska och rationella utvecklingen. Vi vet däremot att det går att göra saker effektivare och mer miljövänligare. Och vi vet att tekniken är vår vän.

I valrörelsen 2018 väckte Centerpartiet idén om så kallade minusutsläpp; Att fånga in föroreningar och därmed sanera atmosfären från koldioxid som vi redan släppt ut. Tillsammans med kraftigt minskade utsläpp kommer det att kunna göra stor skillnad. Därför har vi, i Januariavtalet, fått med en satsning på testanläggningar för minusutsläpp. Det är en teknik där Sverige kan bli världsledande.

Bilen nödvändig för många

Vi vill att fler ska byta sina fossilbränsledrivna bilar mot bilar som drivs av förnyelsebar energi. Det förutsätter självklart en bred utbyggnad av så väl laddstationer som biogasmackar över hela landet och kraftsatsa på produktionen av biodrivmedel. För den stora majoriteten i Sverige är bilen en nödvändighet för att klara vardagen. Det är den krassa verkligheten. Då måste också möjligheten till att göra miljösmarta val finnas, men de måste också vara de mest ekonomiska.

Centerpartiet har i Januariavtalet drivit igenom ökade bonusar för den som köper en miljöbil. På samma sätt som det ska vara dyrare att köpa klimatförstörande fordon.

Vi tror inte på att enbart piskan driver Sveriges och världens omställning framåt. Morötterna måste finnas där. Det ska löna sig att vara klimatsmart, helt enkelt.

Flyget ska ha krav på sig att blanda i biobränsle och på sikt gå mot helt fossilfria system. En ny stambana för höghastighetståg skapar förutsättningar för att flytta mer resande från flyg till tåg, med betydande klimatvinster.

Piska och morot

Centerpartiet är en garant för detta i Januariavtalet. Vi driver frågor vi kan exportera. Både politiskt och tekniskt. Vi kommer att hålla båda ögonen på hur regeringen, med Miljöpartiet och Socialdemokraterna, tar sig an hela klimatomställningsfrågan. Hur de väljer att prioritera och hur de väger in vanliga människors vardag och möjligheter när de driver frågan framåt. Verkligheten för regeringen är att om de inte håller sig till Januariavtalets överenskommelser, har de inte längre riksdagens förtroende att regera.

Vi tror inte på att enbart piskan driver Sveriges och världens omställning framåt. Morötterna måste finnas där. Det ska löna sig att vara klimatsmart, helt enkelt.

Rickard Nordin (C)

riksdagsledamot, talesperson i klimat- och energifrågor