Dagligen arbetspendlar 160 000 personer över en kommungräns på väg till eller från Göteborg. För västsvenska företag och offentlig sektor bidrar dessa människor med en ovärderlig kompetens. Skälen till att vi pendlar varierar, men det är vanligt att två personer i en relation hittar jobb i olika kommuner. Bostadsbrist och fritt skolval är andra orsaker. I debatten hävdas ibland att regionförstoring är av ondo, att det vore bättre om färre pendlade. Det tycker inte vi. Det vore att begränsa människors valmöjligheter och företagens förutsättningar att hitta kompetens.
I stället för att begränsa resande bör vi förenkla det genom effektiv infrastruktur som knyter samman Göteborg med övriga regionen. För att skapa en mer attraktiv region måste vi satsa på järnvägen både i Göteborg och på anslutande banor, som i vissa fall håller museistandard. Några av de satsningar som behövs är redan beslutade.
Låt oss hoppas att klockan i Göteborg som vanligt bara vrids tillbaka en timme i höst och inte tio år
Alla växande storstadsregioner investerar i infrastruktur, där är Göteborg inte unikt. Det kräver god planering då det från första utredning till färdig väg/järnväg tar cirka 15 år. Vad som däremot är unikt är att en del av debatten i Göteborg handlar om att avbryta ett statligt infrastrukturprojekt som beslutades för nio år sedan, fullt finansierat och påbörjat för att i stället bygga, ja vadå? Om 10–15 år kanske vi har svaret. Låt oss hoppas att klockan i Göteborg som vanligt bara vrids tillbaka en timma i höst och inte tio år.
Ingen tvekan
För Handelskammaren är det självklart att Västsvenska paketet ska genomföras. Det utgör en viktig satsning för framtiden och sedan vi och våra medlemsföretag för sju år sedan sade ja till Västlänken, nya Hisingsbron och Marieholmstunneln har det inte framkommit några negativa fakta som fått oss att ändra inställning. Tvärtom framstår nödvändigheten av satsningarna ännu starkare i dag, inte minst mot bakgrund av regionens tillväxt. Ur den aspekten är beslutet att bygga fyrspår på Västlänkens stationer redan från start och därmed öka kapaciteten ytterligare positivt, liksom den utlovade satsningen på järnvägen från Göteborg till Landvetter flygplats och Borås.
Det är inte leran som är det största problemet med att bygga i Göteborg utan debatten som fastnar i sedan länge beslutade projekt. Nu måste blickarna riktas på framtidens investeringar.
Johan Trouvé
vd Västsvenska Handelskammaren
Markus Ottemark
ansvarig infrastruktur, Västsvenska Handelskammaren
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.