Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Nettan Kock
Bild: Nettan Kock

Därför är det rätt att ombilda hyresrätter

Om det ska bli möjligt att få områden med människor från olika bakgrund och ekonomiska möjligheter att leva tillsammans måste det till en kraftig satsning på de boendeformer och prisbilder som inte finns i dag, skriver Kjell Björkqvist (L) och Stefan Svensson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Ombildningar, 13/5

Allmännyttan i Göteborg har en tydlig inriktning om att bryta bostadssegregationen i de områden som polisen kallar utanförskapsområden och som vi kallar utvecklingsområden. Inriktningen mot blandade bostadsformer och olika prisnivåer är ett återkommande inslag i Göteborgs stads och Framtidskoncernens styrande dokument. Skrivningar återfinns i stadens översiktsplan och budget samt i koncernens ägardirektiv, mål och inriktningsdokument och affärsplan. Göteborgs bostadsbestånd präglas av en ojämn fördelning avseende bostadsformer och prisbilder. I våra utvecklingsområden är det 80-92 procent som är hyresrätt.

Först genom att skapa olika prisbilder inom samma område/kvarter får man till den blandning som behövs för att ett område skall utvecklas positivt.

Om det ska bli möjligt att få områden med människor från olika bakgrund och ekonomiska möjligheter att leva tillsammans måste det till en kraftig satsning på de boendeformer och prisbilder som inte finns. Det är i huvudsak radhus, småhus och bostadsrätter som måste till men även nybyggnation av hyresrätter är viktigt då många av områdena är trångbodda på grund av inflyttning i redan överfulla lägenheter. Det behöver byggas nya hyresrätter, nya bostadsrätter och småhus, ombilda hyresrätter till bostadsrätt samt bevara de billiga hyresrätter som finns genom att renovera varsamt. Först genom att skapa olika prisbilder inom samma område/kvarter får man till den blandning som behövs för att ett område skall utvecklas positivt.

Roger Höög (V), 2:e vice ordförande AB Framtiden, hävdar att det är en dålig idé att ombilda hyresrätter i dessa områden. Han skriver också att den ekonomiska risken vid ombildning flyttas till den som köper lägenheten. Det gör den också vid köp av bostadsrätt med den skillnaden att det är betydligt dyrare att köpa en ny bostadsrätt än en ombildad bostadsrätt. Roger Höög tar bort chansen för dem som vill ha eget boende men inte har så mycket kapital att köpa sin egen bostad.

Vi vill skapa möjlighet för många att äga sin egen bostad. Det ska inte vara endast förbehållet de rika utan ska vara för alla.

Vi vill skapa möjlighet för många att äga sin egen bostad. Det ska inte vara endast förbehållet de rika utan ska vara för alla. Vänstern frånhänder sig också möjligheten att få till fler olika prisbilder. Vi vill ha billiga hyresrätter, dyra hyresrätter, billigare bostadsrätter och dyra bostadsrätter inom samma område. Ombildningen har också den fördelen att det blir en blandning direkt i bostadskvarteret genom att där finns både billiga hyresrätter och rimligt dyra bostadsrätter. Att skapa flera olika former och prisbilder för boende gör också att stabiliteten inom områden blir avsevärt större när man inte tvingas flytta till ett annat område för att få en annan boendeform än hyresrätt.

Vi vill använda Allmännyttans alla verktyg som finns i lådan för att hjälpa till att bryta bostadssegregationen och skapa framtidstro i dessa områden.

Kjell Björkqvist (L)

ordförande Förvaltnings AB Framtiden

Stefan Svensson (M)

1:e vice ordförande Förvaltnings AB Framtiden