Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roger Höög  (V), 2:e vice ordförande Förvaltnings AB Framtiden.
Roger Höög (V), 2:e vice ordförande Förvaltnings AB Framtiden.

Därför är det fel att ombilda hyresrätter

Att ombilda billiga hyresrätter till bostadsrätter bryter inte segregationen. I stället behöver kommunen bygga nya bostäder för att skapa en blandning av boendeformer, skriver Roger Höög (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Ombildningar, 13/5 och 21/5

Kjell Björkqvist (L) och Stefan Svensson (M) menar att ombilda kommunala hyresrätter till bostadsrätter i utvecklingsområden är ett sätt att bryta segregationen genom att öka blandningen av bostadsformer. Vänsterpartiet håller med om att det är viktigt med blandade bostadsområden, det behöver både byggas bostadsrätter i Bergsjön och hyresrätter i Hovås. Men att ombilda billiga hyresrätter till bostadsrätter är fel väg att gå.

Ombildningar av hyresrätter leder inte automatiskt till att alla nuvarande hyresgäster köper sina lägenheter. Det är tvärtom långt ifrån alla som har råd eller möjlighet att köpa sin bostad. Dessutom har inte hyresgästerna i detta fall själva visat något intresse av att köpa sina lägenheter, utan detta är ett förslag ifrån en politisk elit.

Vänsterpartiet vill i stället bryta boendesegregationen genom att bygga nya bostadsrätter och hyresrätter där de behövs. Då försvinner inte de billiga hyresrätterna som det råder stor brist på i dag.

Vänsterpartiet vill i stället bryta boendesegregationen genom att bygga nya bostadsrätter och hyresrätter där de behövs. Då försvinner inte de billiga hyresrätterna som det råder stor brist på i dag. Det är nämligen särskilt viktigt att inte ombilda de äldre hyresrätterna då de ofta har en lägre hyra.

Att byta boendesegregationen är en viktig fråga, men priset får aldrig vara att offra billiga hyresrätter. Låt oss i stället ha en dialog tillsammans med hyresgästerna om hur våra bostadsområden kan utvecklas. Detta samtidigt som vi ökar byggtakten och bygger fler nya bostäder i Göteborg.

Snart ska vi politiker i AB Framtidens styrelse ta ställning till om kommunala hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter eller inte. Hittills har Vänsterpartiet varit ensamt om att kritisera förslaget, men vi hoppas nu att även Socialdemokratierna och Miljöpartiet inser riskerna. Att ombilda hyresrätter är ett beslut som inte går att ångra.

Roger Höög (V)

2:e vice ordförande Förvaltnings AB Framtiden