Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hade det inte varit för att världen i stort har tagit just sitt ansvar hade inte tennisturneringar kunnat hållas i dag, skriver debattören. Bild: Mark Baker/TT
Hade det inte varit för att världen i stort har tagit just sitt ansvar hade inte tennisturneringar kunnat hållas i dag, skriver debattören. Bild: Mark Baker/TT

Covidregler är för alla – även Novak Djokovic

Tennisstjärnan Novak Djokovic reste till Australien i tron, eller snarare förhoppningen, om att få försvara fjolårets seger i Australian Open. Ett indraget visum senare verkar så inte bli fallet. Ett helt korrekt beslut, skriver Linus Eriksson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När pandemin spred sig över världen under 2020 ställdes Sveriges och världens både idrotts- och nöjesevenemang in i rask takt. Så småningom öppnades samhället upp igen och man kan i dag med hjälp av vaccinpass och covidtester resa och spela tennistävlingar över större delen av världen. Detta tack vare att folk har tagit sitt ansvar genom att vaccinera sig och följa regler och protokoll.

Turneringar igång

Över 95 procent av världens 100 bästa manliga tennisspelare är dubbelvaccinerade, enligt ATP. När det gäller damspelare är den siffra runt 85 procent, menar damtennisorganisationen WTA. Hade det inte varit för att världen i stort har tagit just sitt ansvar hade inte tennisturneringar kunnat hållas i dag. Alla har hjälpts åt med ett mål och syfte – att åter få gå tillbaka till normalt.

LÄS MER: Djokovic sätts på asylboende

Hade inte Sveriges befolkning börjat vaccinera sig hade inte jag kunnat gå på Anders och Måns föreställning ”Så funkar det” heller. Skulle det då kännas rätt för mig att sitta i publiken ovaccinerad om jag vet att det är tack vare alla andra därinne som showen överhuvudtaget kan spelas upp? Nej, det hade känts fel. Jag hade känt mig som den där personen som släppt en luktstark, tyst fis i ett rum fullt med människor och alla undrar vem som just gjort sitt bästa för att förstöra stämningen.

Novak Djokovic har med sina handlingar visat att han skiter fullständigt i sina medmänniskor, konkurrenter och faktiskt i världen i stort.

Jag har de senaste fyra åren rest runt i världen med en tennisspelare på de lägsta proffsnivåerna. De som nu genom att inte vaccinera sig aktivt valt att inte bidra till att tävlingar kunnat startas upp igen, efter nedstängningen, bör inte heller ha rätt att delta. Precis som i samhället i övrigt. Vill du inte ta din spruta för att kunna gå på restaurang så får du också nöja dig med hemkörning från Foodora. Så enkelt är det, och rättvist.

LÄS MER: Vaccinpass är omänskliga och ovetenskapliga

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, det är så jag är uppväxt och likaså vad jag försöker lära ut till de barn och ungdomar jag är ledare för i tennisklubben: Ta ansvar för det du kan påverka.

Hyllad i hemlandet

Novak Djokovic har med sina handlingar visat att han skiter fullständigt i sina medmänniskor, konkurrenter och faktiskt i världen i stort. Han har de senaste åren tack vare sina fantastiska idrottsframgångar vuxit ut till att bli en nationalidol i Serbien och hyllad på ett sätt som man nästan bara kan bli om man har sitt ursprung runt Balkan.

Att gå från fattiga förhållanden till att bli närmast avgudad gör det lätt att tappa fotfästet och tro man står över alla andra. ”Varför ska jag behöva vaccinera mig eller följa regler? Jag är ju världens bästa tennisspelare”, verkar Djokovic ha resonerat. Jo, för att du inte står över någon annan. Inte ens du, Novak Djokovic.

Linus Eriksson, tränare och programledare "Linus på baslinjen podcast”

LÄS MER: Var är upprördheten över att regeringen tar vår frihet ifrån oss?

LÄS MER: Djokovic träffade journalist – efter smittan